Oprez: krpelji ne vladaju samo u proljeće nego i zimi! - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Vet chat

Oprez: krpelji ne vladaju samo u proljeće nego i zimi!

Ako ste mislili da su krpelji prijetnja vašim kućnim ljubimcima samo u proljeće, prevarili ste se! Njihova aktivnost nije ograničena ni na jedno godišnje doba, stoga je potrebno zaštititi ljubimce od opakih bolesti koje prenose. Donosimo vam informacije o najčešćoj bolesti koju krpelji prenose, a to je piroplazmoza te savjete kako možete zaštititi svog mezimca.

Babezioza pasa (ili piroplazmoza) je bolest uzrokovana intraeritrocitnim protozoama iz roda Babesia. Babezije, po novijim istraživanjima, dijelimo u dvije osnovne skupine. Skupini velikih babezija pripada Babesia canis s tri podvrste, koja je ujedno i najčešći uzročnik babezioze pasa u Hrvatskoj. Uglavnom je prenose krpelji šikare iz porodice Ixodidae.

Babezioza se javlja u pasa svih dobnih skupina, a učestalost bolesti veća je kod mladih pasa. Iako je sezonska pojava bolesti vezana uz aktivnost krpelja izrazito bitna (proljeće i rano ljeto, kišne i tople jeseni), potrebno je napomenuti da se bolest pojavljuje tijekom cijele godine (blage zime i vlažna ljeta). Bolest se najvećim dijelom pojavljuje u središnjem dijelu Hrvatske (enzootski karakter), no različiti faktori omogućuju širenje bolesti u ostale krajeve Hrvatske.

Tijekom niza godina istraživanja znanstvenici su došli do spoznaja da se bolest prenosi i transplacentarno (s majke na potomstvo), transfuzijom krvi ili izravno kontaktom krvi oboljelih pasa s otvorenom ranom domaćina, tj. zdravog psa.

Razvoj bolesti

Nakon što krpelj ubode psa, razvojni stadiji uzročnika putem žlijezda slinovnica krpelja dolaze u potkožno tkivo domaćina i ulaze u krvotok. Vrijeme potrebno za prelazak uzročnika iz krpelja u psa iznosi od 24 sata do nekoliko dana. Kada se nađu u krvotoku psa, babezije ulaze u eritrocite gdje se potom hrane, umnažaju i napadaju nove eritrocite.

Zbog dva klinički različita načina oboljenja (komplicirani i nekomplicirani), ovisit će i tijek same bolesti. Nekomplicirani način je posljedica raspadanja krvnih tjelešaca, a komplicirani oblik se javlja kao posljedica sustavnog upalnog odgovora i sindroma višestrukog zatajivanja organa. Nažalost, nije rijetko da psi koji obole od težih oblika bolesti – uginu.

Simptomi piroplazmoze i liječenje

Na raspon kliničkih znakova i tijek bolesti utječe nekoliko faktora od strane uzročnika (vrsta, patogenost) i ljubimca (opće stanje, dob, kondicija). Najčešći simptomi koji će vas navesti da s ljubimcem posjetite veterinara su opća slabost psa, nezainteresiranost za okolinu ili depresija, odbijanje hrane, ponekad povraćanje, promjena boje mokraće u tamniju (hemoglobinurija), a ponekad neke znakove nećete prepoznati ili na njih odmah odreagirati (povišena tjelesna temperatura i promjena boje sluznice). Kad životinja otežano diše, a rad srca je vidno ubrzan, to također predstavlja signal da se javite veterinaru. Kod veterinara ćete odgovoriti na velik broj anamnestičkih pitanja i pokušajte se sjetiti svega što vas pita jer je to ključ za rješenje problema. Osobito je bitno napomenuti veterinaru da ste vidjeli krpelja i “prije nekoliko dana”, da ste bili u šetnji po nasipu, u šumi… a moguće je i da je vaš pas pokupio krpelja u dvorištu kuće. Ako niste vidjeli krpelja, to nije razlog da vaš pas ne može oboljeti. Krpelji se na psu hrane i do nekoliko dana te se nakon hranjenja otpuštaju. To je dovoljno da se prenese uzročnik bolesti!

Veterinari će obaviti mnogobrojne kliničke pretrage i poduzeti liječenje koje katkad, ako je bolest uzela maha, traje dugo. Ponekad se organizam psa ne bori protiv samog uzročnika, što je najčešće na početku bolesti, nego protiv velike štete koja nastaje svakim danom bolesti ako se ona ne liječi. Ako vaš pas “nije svoj”, obratite se veterinaru za pomoć. Jednom kad preboli ovu bolest, pas postaje kliconoša, a ponovni razvoj bolesti može uslijediti kao posljedica pada opće otpornosti organizma (uslijed stresa ili bolesti).

Kako ljubimca zaštititi od krpelja?

Za svakog vlasnika psa najbitnije je da ulaže u svog ljubimca. Da, to je investicija. I ona košta. Zato ga i imate. Zaštitna sredstva koja postoje na tržištu nisu “komercijalno smeće”, “igre farmaceutskih lobija” i “otrovi za jetru”, jer iako nisu 100-postotna zaštita, omogućuju barem osnovnu zaštitu protiv jednih od najotpornijih insekata na svijetu.

Krpelji imaju vrlo malo prirodnih neprijatelja i jako se brzo šire, stoga jedino što možemo učiniti, a da nas savjest ne peče, zaštititi je ljubimce nekim od sredstava s produženim učinkom. Posavjetujte se sa svojim veterinarom, odredite režim zaštite i štitite ljubimca tijekom cijele godine. Nakon svake šetnje temeljito provjerite i iščetkajte psa. Na taj način, uz sredstvo za zaštitu, uvelike umanjujete mogućnost oboljenja vašeg krasnog ljubimca. Tako će biti i povoljan kandidat za doniranje krvi i na taj način doprinijeti društvu u kojem živi, spašavajući život nekom manje sretnom ljubimcu!

Ako želite da vaš zdravi pas bude donor krvi (i pravi mali heroj), obratite nam se s punim povjerenjem i saznajte sve o uvjetima programa za donore u specijalističkoj veterinarskoj praksi @ Vet.

 

Ako vaš ljubimac ima dodatna pitanja, slobodno ih umjesto njega postavite vi:

E-MAIL: vet.praksa@gmail.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo