Foto: Shutterstock

Društvene mreže u svakodnevici modernog čovjeka zauzimaju sve više vremena. Sve više se “šuška” o nekim novim oblicima ovisnosti, među njima počasno mjesto zauzima ovisnost o Facebooku.

Koliko god da pokušavamo demantirati činjenicu da Facebook ne oduzima vrijeme iskustva govore suprotno. Okrenite se oko sebe, na javnim mjestima, svi u rukama drže pametne telefone provjeravaju socijalne mreže, šalju poruke i komentiraju najnovije objave.

Socijalne mreže izvor lažne pripadnosti 

Socijalne mreže trebale bi omogućiti pojedincima i grupama da održe kontakt, održavanje socijalnog kontakta jedna je od osnovnih psiholoških potreba. Jamče li nam društvene mreže održavanje socijalnih kontakta ili je to samo jedna od obmana modernog doba? Najnovije studije ukazuju da Facebook stvara visoki rizik za razvoj depresije. Facebook je besmislena aktivnost koja je za većinu „način da zavire i doznaju što se dešava u susjednom dvorištu“. Instagram kao jedna od sve popularnijih mrežnih stranica mjesto je na kojem pojedinci pomno biraju što pokazati oku javnosti.  Ako uz to uspiju izvući pozitivne komentare za njih te iste socijalne mreže djeluju ljekovito.

Što kažu istraživači?

Istraživanje koje je provela austrijska psihologinja Christina Sagioglousa sa suradnicima na uzorku od 123 aktivna korisnika Facebooka nakon svakodnevnog ažuriranja zbivanja na Facebooku priznali su da redovito osjećaju pad raspoloženja koji je udružen a intenzivnim osjećajem samoće.

Spadate li u skupinu ovisnika o društvenim mrežama?

Prema autoru studije Amberu Ferrisu profesoru komunikologije na Sveučilištu u Akronu ako pripadate skupini koja svakodnevno objavljuje postove kako bi privukla pozornost što većeg broja korisnika i ujedno koriste mrežnu stranicu za sklapanje novih poznanstava zasigurno ste u skupini ovisnika o društvenim mrežama.

Da biste utvrdili razloge ovisnosti, istraživači su proučavali 301 korisnika u dobi između 18 i 68, koji  redovito objavljuju komentare, slike ili bilo koji drugi oblik postova tražeći način kako pridobiti pozornost drugih. Postavlja se pitanje nije li jedan od razloga pomanjkanje samopouzdanja. Studija je ujedno otkrila da većinu pozitivnih postova objavljuju i pojedinci sa s visokim samopoštovanjem. Ako ste zadovoljni sa svojim životom, zasigurno imate potrebu podijeliti tu sreću s drugima na društvenim medijima. Među brojnim obožavateljima Facebooka postoje pojedinci koji preko društvenih mreža žele upoznati nove ljude, oni su u većini ekstrovertirane osobe, ali među njima ima i onih koji nisu uvijek iskreni u informacijama koje dijele sa drugima. Budite oprezni i ne dopustite da se zabava pretvori u ropstvo.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo