Ovo je hrana koja će zaštititi vašu kožu od sunca! - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Kad tijelo traži više

Ovo je hrana koja će zaštititi vašu kožu od sunca!

Foto: Shutterstock

Ljeto nam je napokon stiglo! Svi jedva čekamo odbaciti suvišne krpice, ući u kupaće kostime, leći na plažu uz šum valova i upijati svaku zraku sunca. Pritom nikako ne smijemo zaboraviti zaštiti naš najveći organ odgovoran za mnoge zadaće – kožu!

Koža cijele godine održava našu unutarnju temperaturu, pohranjuje energiju, štiti naš organizam od kemikalija i bakterija i zato joj mi u vrijeme ljetnih mjeseci moramo vratiti i zaštititi ju od štetnog UV zračenja.

Pravilnom prehranom zaštitite kožu od sunca 

Svima nam je već dobro znano da je kontrolirano ponašanje na suncu, uz korištenje adekvatnog zaštitnog faktora, izuzetno važno. Međutim, pravilna prehrana u zaštiti i pripremi kože također igra značajnu ulogu. Ljetni nam mjesec pružaju pregršt raznovrsnog voća i povrća široke palete boje. To nije slučajno! Upravo su ovo namirnice koje su prirodni izvor brojnih antioksidanasa koji će ispraviti oštećenja koja nastaju u stanicama kože pod utjecajem sunca.

Antioksidansi će utjecati na proces starenja kože i uistinu prevenirati nastanak najupadnijih staračkih promjena na koži lica (neujednačena pigmentacija i sunčeve pjege). Iskoristite što nam ljeto pruža i uživajte u svježem voću i povrću!

Bobičasto voće, tamno ljubičaste i crvene boje, obiluje antocijanima – bioflavonoidima s izuzetnim antioksidativnim učinkom. Važni su i karotenoidi – beta karoten iz mrkve, likopen iz rajčice te vitamin C koji ćete naći u žutom i narančastom voću i povrću. Što šareniji izbor, to je veća širina različitih antioksidanasa koje ćete pokloniti svojoj koži kako biste je pripremili za nadolazeće ljetne mjesece! Oligomerni proantocijanidini su polifenoli prisutni u sjemenkama grožđa, a proglašeni su jednim od najjačih poznatih antioksidanasa. Da bi ih tijelo moglo apsorbirati, potrebno je pregristi košticu, u suprotnom će ona neprobavljena proći kroz probavni sustav. Danas na tržištu postoje i dodaci prehrani s oligomernim proantocijanidinima ekstrahiranim iz sjemenki grožđa. Već 200 mg ekstrakta dokazano pozitivno utječe na povlačenje već nastalih hiperpigmentacijskih mrlja te sprječava nastanak novih.

Osim antioksidanasa, voće i povrće pružit će vam mnoštvo vitamina i mineralnih tvari, prehrambenih vlakana i uz to vas osvježiti uz nisku kalorijsku vrijednost u ovim ljetnim mjesecima. Uz to, nikako nemojte zaboraviti na unos dovoljne količine tekućine kako biste izbjegli dehidraciju i dodatno opteretili stanice kože.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo