Američki kardiolog dr. Irwin Paige ovako je oslikao “idealnog antiinfarktaša“: To je činovnik u maloj općini ili pogrebnom zavodu, ne naročito borben i apsolutno bez ikakvih ambicija. Jede voće, povrće i zobene pahuljice, ne puši, ne pije, nema radino ni TV, nema kompjuter ni automobil, a iz preventivnih razloga podvrgnuo se kastraciji. Zaključujući svoj prikaz, dr. Paige je konstatirao: “Ja ću živjeti drukčije, pa neka dobijem infarkt!“

U moru savjeta za čuvanje srca, najviše je onih koji nam ukazuju na potrebu zdrave prehrane, prestanka pušenja i manje živciranja. U prilog tome ide i statistika koja kaže da muškarci u velikim gradovima umiru od infarkta približno 26 puta češće nego na selu ili u malim gradovima. Brojna znanstvena istraživanja, međutim, ukazuju na mnoge druge faktora o kojima rjeđe vodimo računa, pa tako grupa britanskih liječnika u timu dr. Rodneya Browna u knjizi “Moramo li umrijeti mladi” navodi:

1. Ponedjeljak je crni dan infarkta; najveći broj srčanih udara u svezi je s povratkom na omraženi posao nakon vikenda.

2. Najmanje su riziku od infarkta izloženi oni ljudi koji vole svoj posao i rade ga s veseljem.

Očaj i beznađe povećavaju rizik od srčanog napada

Psihički faktor nesumnjivo je bitan čimbenik rizika, kad je srce u pitanju. I dobro je u svojoj knjizi “Rijeka vjećnosti“ primijetio dr. Deepak Chopra da se granica između biologije i psihologije ne može uvijek sa sigurnošću povući. Očaj i beznađe povećavaju rizik od srčanog napada i raka pa tako skraćuju život. Radost i ispunjenje čine nas zdravima i produžuju život.

Joga na zdravlje srca djeluje višestruko. Njezine tehnike opuštanja smiruju i blagotvorno djeluju na smirivanje srčanog rada, snižavanje tlaka i povećanje subjektivnog osjećaja mira i sreće. Vježbe poboljšavaju cirkulaciju i olakšavaju rad srca, a duboko smirujuće disanje odavno je već dokazani faktor održavanja srca zdravim i dugovječnim.

Vježba: Torzija u klečećem položaju

Današnja vježba idealna je za poboljšanje cirkulacije i funkcije disanja. Počinje u poziciji klečanja na desnom koljenu, dok je lijeva noga savijena pod pravim kutom sa stopalom na podu. Uz udisaj, ruke se postrance rašire do visine ramena, malo se zadrži dah, a zatim se uz izdisaj cijelo tijelo rotira udesno. S novim udisajem slijedi povratak u početni položaj, a onda se uz mirni izdisaj ruke spuste uz tijelo. S novim udisajem sve se izvodi rotirajući tijelu ulijevo. Nakon par ponavljanja, treba sjesti na pete i malo se odmoriti, a zatim sve izvesti klečeći na lijevom koljenu, s desnom nogom ispruženom naprijed.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo