Kolumnisti i blogeri: Zdravlje na poslu

Povjerenje u poslu je važno, a na kojoj razini je vaše?

Kada je riječ o povjerenju, nisu svi odnosi na istoj razini. Na temelju konteksta danog odnosa – profesionalnog, osobnog, obiteljskog, društvenog – možemo imati iskustvo različitih razina povjerenja.

Postoje tri osnovne razine povjerenja. Prva razina je povjerenje temeljeno na odluci ili ​​“povjerenje na temelju pravila”

To je najvažnija temeljna razina povjerenja u svim odnosima. Povjerenje temeljeno na odluci znači da postoje pravila koja sprečavaju da jedna osoba iskorištava ili nanosi štetu drugoj osobi

Znate li primiti kritiku i kako prepoznati onu utemeljenu?

U društvu imamo zakone koji upravljaju našim ponašanjem u osobnim i poslovnim okruženjima.

Posljedice kršenja pravila

Kada se bavimo poslovanjem, imamo ugovore koji osiguravaju stranke iz ugovora da će se njihovi interesi ostvariti.

U organizacijama imamo pravila i postupke koji omogućuju granice međusobne komunikacije i postupanja jednih s drugima, a u slučaju kršenja tih pravila slijede određene posljedice.

Druga razina je povjerenje temeljeno na poznavanju.

Ova razina povjerenja znači da imam dovoljno iskustva s vama i poznavanjem vašeg ponašanja. Na temelju toga imam prilično dobru ideju o tome kako ćete reagirati i ponašati se u odnosu prema meni. 

Kako preživjeti „open space“ uredsku atmosferu?

Razmatranje pitanja

Do sada smo imali dovoljno interakcija u kojima je postojao dosljedan prikaz pouzdanog ponašanja, za koji vjerujem da vam mogu se povjeriti sa svakodnevnim pitanjima, koja zatim zajednički razmatramo. 

To je razina povjerenja koju većina naših svakodnevnih profesionalnih odnosa doživljava.

Treća razina je povjerenje temeljeno na razvoju bliskosti.

Otkrijte radite li u zdravoj poslovnoj okolini

Ovo je najintimnija razina povjerenja u odnosima koju nazivamo osobno povjerenje.

Ova razina povjerenja znači da znate moje nade, vizije, ciljeve, ambicije, strahove i sumnje. Vjerujem vam na toj razini jer se tijekom vremena povećala razina transparentnosti i bliskosti s vama, a vi je niste iskoristili protiv mene. Pokazali ste se da ste mi odani, razumijete i prihvaćate me.

Osobno povjerenje nije prikladno za svaki odnos. Ova razina povjerenja rezervirana je za najvažnije ljude u našim životima, kao što je naš supružnik, djeca, obitelj i bliski prijatelji. 

Ipak, s odgovarajućim granicama, ova razina povjerenja može otključati više razine produktivnosti, kreativnosti i performansi u organizacijama. 

Zamislite organizacijsku kulturu u kojoj djelujemo slobodno, bez straha da su će nas s velikim zadovoljstvom pregaziti ambiciozni kolega kojem se nađemo na putu do njegovog uspjeha.

Zašto je važno znati ostaviti privatne probleme na poslovnom pragu?

Zamislite manje gluposti, prepirki ili prljavih igara, jer poznajete želje i nade svojih suradnika, te potičete njihov razvoj, jednako kao što oni potiču vaš.

Odvojite trenutak da biste provjerili razinu povjerenja u svojim najvažnijim odnosima. Na kojoj ste razini u pojedinim odnosima i kako možete razviti dublje razine povjerenja?

A ako ste vlasnik ili direktor tvrtke; voditelj tima ili imate utjecaja na gradnju kulture povjerenja, razmislite o načinu na koji pristupate svojim zaposlenicima i suradnicima. Koliko biste uspješnije realizirali vaš poslovni plan ako umrežite povjerenje svih vaših zaposlenika?

Kako raditi s lošim suradnicima?

Foto: Shuttertock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo