Zašto je važno znati ostaviti privatne probleme na poslovnom pragu?

Posao ured shutterstock

Posao je danas više nego ikada okupirao naš privatni prostor, pa nije lako osigurati svoj život od znatiželjnih kolega s posla. Uglavnom bezazlena pitanja o detaljima iz vašeg privatnog života mogu vrlo lako prerasti u zadiranje u vaš intimni prostor.

Dok se još niste niti snašli, već ste predmet besmislenih i štetnih razgovora, a koji mogu ubrzano nanijeti neprocjenjivu štetu vašem poslovnom ugledu.

Interesiraju li se vaše kolege za detalje iz vašeg privatnog okruženja?

Toliko vremena provodite na poslu pa vam se čini da su vam vaše kolege poput obitelji. Zbog toga ste se s vremenom toliko povezali pa međusobno povjeravate vaše privatne probleme. Već ste toliko toga o sebi rekli pa je druga strana ohrabrena pitati o detaljima. Prije nego nastavite takvu komunikaciju, razmislite, kuda vas to može odvesti.

Želite li ugoditi kolegi, uskoro ćete se naći u ulozi osobe koja svaki dan raspreda sapunicu od svog života. A uloge u svakoj epizodi te iste sapunice jesu članovi vaše stvarne obitelji. Uđete li u taj lanac, bez prava ćete narušiti integritet svojih najmilijih.

Možda oni nikada neće saznati što ste o njima iznosili, no vaš obiteljski odnos teško će biti skladan. Zašto? Jednostavno zato jer ako ružno pričate o nekome, to se jednostavno osjeti, poput lošeg mirisa! I što vam je bitnije, zadovoljiti znatiželju kolege s posla ili sačuvati svoje privatne odnose neokaljanima?

Koliko vam vrijedi vaša intima?

Isto pravilo vrijedi za sve u životu: „Najviše cijenimo ono čega imamo najmanje!“ Zbog toga ovo pravilo prvenstveno primijenite na svoj privatni prostor jer ga sve manje imate na raspolaganju. Ispričati ponekad zgodu iz svog života može učiniti vaše poslovne odnose s kolegama manje napetima. Pripazite ipak na koji način to radite i koliko ste pri tome sačuvali svoj intimni prostor. Vrlo je tanka granica koja vas može odvesti predaleko, a kada shvatite gdje ste, tada je već kasno. Brbljav jezik na poslu je jako opasan, a brbljavac najčešće sam od sebe daje materijala za ogovaranja. A ako vas netko već i ima na meti, zašto biste sami sebe obilježavali i time bili ranjiviji?

Zašto je dobro razdvojiti službu i družbu?

Želite li sačuvati svoj životni prostor netaknutim, budite svjesni da isto tako trebate biti oprezni i sa tuđim. Oni koji nisu oprezni, mogu se iznenada naći u besmislenoj poziciji koju nisu željeli i koja za sobom vuče mnoge ružne, pa čak i opasne posljedice. Možete se naći u situaciji da vas kolega zatraži savjet. Dobro pripazite što ćete predložiti. Lako se možete zapetljati u odnos koji nećete znati riješiti, jer nije vaša domena.

Problem koji kolega iznosi samo je jedan dio priče koju u cijelosti ne znate. Budite svjesni da vaš savjet druga strana može protumačiti kako joj odgovara, a vas uvući u svoje privatne probleme.

A što ako problem eskalira, a vaše ime tada bude izloženo? Uostalom, plaća li vas vaš poslodavac za takve usluge?

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!