Kolumnisti i blogeri: Psihoonkologija

Savjeti oboljelima od raka – koraci ka ozdravljenju

U ovoj kolumni ćemo govoriti o procesu opuštanja u svrhu smanjenja učinka stresa i napetosti povezanih sa nastankom raka i sa strahom od bolesti, što je samo po sebi veliki izvor stresa.

Prvi korak koji vodi ozdravljenju jest razumijevanje na koji su način vaša uvjerenja i emocionalne reakcije pridonijele nastanku bolesti. Sljedeći korak je pronalaženje načina kojima ćete utjecati na te reakcije, što predstavlja veliku potporu liječenju.

U ovoj kolumni ćemo govoriti o procesu opuštanja u svrhu smanjenja učinka stresa i napetosti povezanih sa nastankom raka i sa strahom od bolesti, što je samo po sebi veliki izvor stresa.

Za mnoge je ljude oboljele od raka tijelo postalo neprijatelj. Izdalo ih je razboljevši se i ugrožava im život. Osjećaju se otuđeni od tijela i nemaju povjerenja u njegovu sposobnost suprotstavljanja bolesti. S druge strane, nauče li se opustiti i utjecati na tijelo, to će im pomoći da svoje tijelo ponovno prihvate i da budu sposobni zajedno s njim sudjelovati u ozdravljenju.

Tijelo ponovno postaje izvor užitka i ugode, a također i važan izvor povratnih informacija o uspješnosti vlastita života. Opuštanje također pomaže u smanjivanju straha koji, ako ste se razboljeli od smrtonosne bolesti, katkad može biti nesavladiv.

Oboljeli od raka nerijetko se jako boje da će umirati dugotrajnom i bolnom smrću, da će im obitelj osiromašiti zbog troškova liječenja, a da će im djeca osjećati psihološke posljedice zbog odsutnosti roditelja.

Takvi strahovi gotovo potpuno onemogućuju pacijentima razvijanje pozitivnog očekivanja u pogledu ishoda bolesti. No, nauče li se tjelesno opustiti, time prekidaju krug napetosti i straha. Barem nekoliko minuta dok opuštaju tijelo, rak nije isključiva stvarnost njihova života.

Mnogi pacijenti govore da nakon vježbanja tehnike relaksacije imaju drugačiji stav i osjećaju da im je energija obnovljena. Dokazano je da je sve energija, od našega tijela do Svemira. Ako imamo energije tada smo zdravi i tada uspješno rješavamo sve naše obaveze i probleme. Kada nam energija nedostaje, tada se javlja umor, napetost, stres i nakon toga aktivira se bolest.

Što god mi misliti o tome, ovo je jedina istina. Znanost o energiji i energija upravljaju našim životima.

Važno je reći da opuštanje, medicinski govoreći, ne predstavlja večer pred televizijskim aparatom, nekoliko pića ili razgovor sa prijateljima. Iako su to ugodne aktivnosti, laboratorijska istraživanja su pokazala da takvi oblici “opuštanja“ ne umanjuju tjelesne učinke stresa u dovoljnoj mjeri.

Redovito tjelesno naprezanje jedan je od načina smanjenja učinka stresa. Redovno vježbanje djeluje kao istoznačnica reakciji “borba ili bijeg“, odnosno, dopušta tijelu oslobađanje nakupljenih napetosti.

Prema našem mišljenju (stručnjaka koji se bave ovim područjem), uopće nije slučajno to što se mnogi pacijenti koji su s našim programom postigli dobre rezultate bave nekim oblikom redovitog tjelesnog vježbanja. Mnogi džogeri i trkači kažu da im je trčanje “terapija“ i da tijekom trčanja mogu zauzeti objektivan stav prema svojim problemima koji ne mogu postići ako o problemima jednostavno pričaju.

Ipak, ljudima nije moguće da se uvijek kada su pod stresom prepuste tjelesnoj aktivnosti. Moderni život nerijetko zahtijeva znatan napor za usklađivanje svega onoga što je prije potrebno za tjelesnu aktivnost.

Na sreću istraživači su razvili raznolike i jednostavne metode opuštanja. Većina tih metoda obuhvaća neku vrstu mentalne koncentracije. Možete se usredotočiti na simbol ili na niz mentalnih slika za smirenje uma ili u mislima ponavljati niz uputa za opuštanje tijela.

Dr. Herbert Benson s harvardskog sveučilišta je dokumentirao pozitivne tjelesne učinke nekih od metoda za smanjenje stresa. Iako možda ne možemo razumjeti sve fiziološke reakcije na različite mentalne metode opuštanja, istraživanje je potpuno dokazalo da te metode u mnogo većem stupnju djeluju na otpuštanje učinaka stresa nego aktivnosti koje se u konvencionalnom smisli smatraju opuštajućima.

Tehnika opuštanja

Tehnika opuštanja koja je razvijena radeći sa pacijentima preuzeta je iz programa dr. Jacobsona koji ju je nazvao “progresivno opuštanje“. Tu tehniku u praksi kombiniramo s mentalnim procesom vizualizacije koji ćemo opisati nešto kasnije u programu.

Pacijentima se preporučuje tri puta dnevno po deset do petnaest minuta raditi kombiniranu vježbu opuštanja i mentalne vizualizacije. Većina ljudi osjeti opuštanje već prvi put kad se posluže tom tehnikom.

Vježba opuštanja kao ulazak u “radno stanje“ vizualizacije

1. Povucite se u tihu, blago osvijetljenu prostoriju, zatvorite vrata, sjednite u udobni stolac sa stopalima na podu, zatvorenih očiju.

2. Postanite svjesni vlastitog disanja.

3. Nekoliko puta duboko udahnite, a dok izdišete u sebi govorite “opusti se“.

4. Usredotočite se na svoje lice i osjetite svaku napetost lica i očiju. Mentalno si prikažite tu napetost (stisnuta šaka), a zatim u mislima zamislite kako se ta napetost opušta i kako nastupa ugoda, kao da se lice pretvorilo u mlohavu gumenu traku.

5. Osjetite da vam se lice i oči opuštaju. Osjetite val opuštenosti kako vam se širi tijelom.

6. Napnite lice i oči, čvrsto stisnuvši mišiće, a zatim ih opustite i osjetite kako vam se opuštanje šiti cijelim tijelom.

7. Prethodne upute primijenite na druge dijelove tijela. Polako se spuštajte niz tijelo, čeljust, vrat, ramena, leđa, nadlaktice, podlaktice, dlanovi, prsa, trbuh, bedra, potkoljenice, zglobovi, stopala, prsti na nogama-sve dok vam se ne opusti svaki dio tijela. Za svaki dio u mislima zamislite napetost, a zatim zamislite kako napetost nestaje.

8. Kada ste opustili svaki dio tijela, odmarajte se dvije do tri minute u tom ugodnom stanju.

9. Sada zamislite da su vam mišići očnih kapaka postali sasvim lagani, pripremite se otvoriti oči i postanite svjesni prostorije u kojoj se nalazite.

10. Dopuste očima da se otvore, pogledajte oko sebe i primjećujete mir.

Opuštanje koje ćete osjetiti može biti ugodno i ispunit će vas energijom. Ovo je prvi korak koji je važan kako bi mogli u sljedećim kolumnama pojasniti mentalne slike kojima mozak daje naredbu tijelu za izlječenje.

Besplatna predavanja na temu TAJNE NAŠE PODSVIJESTI i tehnike upravljanja njima održavaju se u VICTUS centru u Zagrebu, Gračanski Mihaljevac 2b po dogovoru.

 

Ukoliko želite
više informacija o Victus programu, pogledajte osvježene internetske
stranice centra Victus
ili se javite osobno (Gračanski Mihaljevac 2b, tel: 091-333-9999).

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo