Slatkim zalogajima teško je odoljeti, no takvih užitaka smo se najčešće odricali zbog straha od suvišnih kilograma, novih centimetara oko struka, masnih naslaga ili brige o zdravlju i zdravoj prehrani.…
Suvremene spoznaje
institute za proučavanje biokemije kože našli su, nažalost, možda još jedan od
razloga zbog kojih bismo trebali razmisliti, prije nego uzmemo neodoljivi komad
slastice, i to zbog- bora! Kako bismo ipak “olakšali” svoju savjest, istražili
smo za vas ovaj nadolazeći trend, kojem se priklanjaju čak i neki od vodećih
svjetskih dermatologa, poput dr. Nicholasa Perriconea ili dr. Frederica
Brandta, koji odbacivanjem šećera iz prehrane obećavaju blistavi ten u samo
deset dana.
Odavno je poznat jedan od najvećih kozmetičkih mitova, kako
konzumiranje čokolade uzrokuje nastanak prištića i akni, međutim na kozmetičkom
se tržištu pojavljuje sve veći broj intrigantnih preparata, koji se “bore”
protiv šećera iz prehrane, uz obrazloženje kako njegova prevelika konzumacija i
loše prehrambene navike mogu potaknuti starenje kože i dovesti do promjena i
poremećaja, poput bora, crvenila, upalnih procesa, hiperpigmentacija,
dehidracije, podbuhlosti i edema, podočnjaka itd.
Prema nekim istraživanjima prevelika
koncentracije glukoze uzrokuje oksidativni stres i upalu na staničnoj razini
tijekom perioda od tri sata nakon obroka, a stresni učinak jednog fast food obroka traje i do četiri sata
duže.
Upravo su oksidativni stresovi jedan od glavnih uzročnika oštećenja
stanica (membrane, proteina i DNA), a na kozmetičkom tržištu su proteklih
godina antioksidansi poput vitamina E, C, beta karotena, likopena, koenzima Q10
i sl., predstavljali preventivno rješenje za nastanak oštećenja na koži i
sprječavanje preuranjenog starenja.
“Šteta” koju uzrokuje nezdrava prehrana i previše šećera u krvi jest proces
koji se naziva glikacija – tijekom koje se “slatke molekule” vežu na proteine
kolagen i elastin, pri čemu se oni umrežavaju u krutu i rigidnu strukturu, te
na taj način inače fleksibilne i elastične molekule gube svoje osnovno svojstvo
i funkcionalnost. Nastali “štetni” spojevi nazivaju se AGE (Advanced Glycation Endproducts) i upravo se na njih okomila
suvremena kozmetička znanost, predvođena dr. Perriconeom i dr. Brandtom,
smatrajući ih vrlo štetnim za zdravlje i izgled kože, te glavnim krivcima za
tzv. bihevioralno starenje.
Kolagen i elastin su prisutni u koži,
kardiovaskularnom tkivu (krvne žile), bubrezima, ovojnicama živčanih vlakana i
očima, stoga dijabetičari najčešće zbog procesa glikacije imaju tegobe
kardiovaskularnog sustava, nefropatije, polineuropatije, retinopatije… ali i
dermatološke poremećaje (izrazita suhoća kože, sklonost boranju, crvenilo, svrbež…).
Jedno istraživanje je pokazalo da dijabetičari, koji ne kontroliraju prikladno
svoje tegobe, stare brže za 1/3 od osoba koje nisu dijabetičari.
Naša koža prirodnim, kronološkim
starenjem gubi postupno već postojeći sadržaj kolagena i elastina, a onaj
preostali dio je podložniji glikaciji i degenerativnim promjenama, osobito u
slučaju prevelike konzumacije šećera, namirnica visokog glikemijskog indeksa,
kao i kod oslabljenog imunološkog odgovora organizma.
Niz stručnjaka uspio je zasada otkriti kozmetičke
sastojke koji sprječavaju nastanak takvih AGE-a, što je u svakom slučaju
hvalevrijedno za put do otkrića novih lijekova koji će pomoći u terapiji
ozbiljnijih bolesti, koji češće pogađaju dijabetičare. Danas na tržištu postoje
preparati koji se mogu učinkovito boriti protiv štetnih učinaka glikozilacije i
najčešće djeluju kao inhibitori dodatne glikacije proteina kolagena i elastina.
Nažalost, još uvijek ne postoji učinkovit lijek, odnosno aktivna kozmetička
supstancija koja bi mogla djelotvorno kidati postojeće štetne glikozilacijske
produkte. Pored cijele palete anti-aging preparata, danas se mogu na hrvatskom
i svjetskom tržištu mogu pronaći dermokozmetička rješenja sa “anti-glycation”
učinkom, a koji imaju sastojke poput određenih peptida (karnozin, alistin,
palmitoil-tetrapeptid-3), ekstrakta crnog čaja, alfa lipoične kiseline,
derivate silanola, sojinih izoflavona, itd. Ovakvi preparati su trenutačno
najpopularniji preparati u borbi protiv preuranjenog starenja.
Rješenje nije izbaciti i posljednji trag
šećera iz doma, dapače, neka istraživanja su pokazala kako potpuno izbjegavanje
šećera ( u različitim dijetama) može djelovati još štetnije na organizam, stoga
je stav zdravstvenih stručnjaka kako se šećer može uzimati u umjerenim
količinama i s porijeklom iz namirnica nižeg GI-a.
Odreći se slatkog nekima je velika
žrtva, bez obzira žele li biti vitkiji i fit, ili smanjiti neželjene
centimetre. Novije spoznaje kozmetičke industrije kako izbjegavanje šećera
znatno poljepšava kožu lica, reducira manje bore, ujednačava boju tena,
smanjuje hiperosjetljivost kože i njezino crvenilo, nekima će biti dodatni
motiv da “od sutra” preokrenu novu stranicu u životu, te odgovornijom prehranom
i inteligentnim dermokozmetičkim preparatom naprave mali korak za sebe, a
veliki za svoje zdravlje…
Želim Vam zdravu i lijepu kožu!