Rano nedjeljno jutro, a našom kuhinjom već se šire predivni miomirisi crnog (wild cherry) i voćnog (fortuna) čaja.

Naravno, Luka i Marko uz voćni čaj jedu svoj omiljeni doručak – “palačinke“, a mi uz mamin domaći đžem i prepečenac ispijamo svoju toplu šalicu crnog čaja koja nas diže i razbuđuje puno bolje nego kava, koja je htjeli mi ili ne, još uvijek omiljeno piće većine Hrvata.

No, htjeli bismo Vam malo približiti nastanak sada nam poznatog čaja koji je nastao za vrijeme dinastije Ming, a zovu ga namočeni čaj. Mi moderni ljudi, pripadamo školi namočenog čaja. Njegov se razvoj može podjeliti u tri stupnja: kuhani čaj, tučeni čaj i namočeni čaj.

ČajnikČaj kolač se kuha, čaj prašak se tuče, a čaj list se namače. Možemo reći da čaj – kolač obilježava razdoblje u kojem je ispijanje čaja bilo još vrlo primitivno. Lišće se parilo, sitnilo u mužaru. Od njega se pravio kolač koji se kuhao zajedno s rižom, đumbirom i još kojekakvim začinima.

Nastanak druge škole čaja obilježava tučeni – čaj, gdje se lišće mljelo u sitni prah u malom kamenom mlinu, a smjesa se tukla u vrućoj vodi, tankom mlatilicom od rascjepljenog bambusa.

Od spomenute dinastije Ming čaj se počeo namakati u vrućoj vodi u zdjelici ili šalici. Zapadni svijet ne poznaje stare metode ispijanja čaja jer ga je Europa upoznala tek pri kraju dinastije Ming. Zamjenio je čaj u prahu, koji ipak zadržava ugled, kao čaj svih čajeva.

Ono što je bitno za pripremu čaja je izbor vode i Celzijev stupanj na koji ju treba zakuhati. Kažu da je najbolja planinska izvorska voda, a tek onda slijedi riječna i izvorska voda. Tri su stupnja ključanja: prvi je stupanj onaj kad mali mjehurići veličine ribljeg oka isplivaju na površinu, drugi je stupanj kad se mjehurići poput kristalih kuglica prevrću na površini, i treći je kad voda neobuzdano suklja u kotliću.

ČajDanas nam u pripremi čaja uvelike pripomažu raznoliki aparati koji sadrže termometar pa je sama priprema znatno jednostavnija. Tako se zeleni čaj priprema na temperaturi od 60-80 stupnjeva te se namače 2-3 minute. Zašto?
Naravno, da se ne unište njegova ljekovita svojstva, jer zeleni čaj sadrži vitamine i minerale te elemente u tragovima. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina. Treba napomenuti da što je čaj kvalitetniji to bi temperatura vode trebala biti bliža 60 stupnjeva. Za njega kažu da ako se namače 2-3 minute djeluje stimulirajuće, a do 5 minuta opuštajuće. Zanimljivo je da zeleni čaj možemo koristiti dva do tri puta od istih listića ako ga pripremamo na pravilan način.

U grupaciju zelenih čajeva također ubrajamo Bijele i Žute čajeve o kojima ćemo Vam pisati u našim idućim kolumnama….

Kolumnu sponzorira.
Kuća zelenog čaja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo