Kolumnisti i blogeri: Prehrana po bolestima

Što i kako jesti u slučaju intolerancije na laktozu?

shutterstock

Intolerancija mliječnog šećera ili laktoze danas više nije tako rijetka pojava i označava nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze.

Intolerancija označava, pojednostavljeno, smanjenu mogućnost ili nemogućnost probave određenog sastojka koji onda uzrokuje tegobe. U tom pogledu, osobe koje imaju intoleranciju na laktozu nešto slabije mogu probavili mliječni šećer ili laktozu. Enzim koji probavlja mliječni šećer laktozu u našim crijevima naziva se beta-galaktozidaza u tom slučaju ne radi svoj posao. Također, interesantna je činjenica da su određena znanstvena istraživanja potvrdila da sa godinama gubimo mogućnost probave mliječnog šećera. Aktivnost beta-galaktozidaze, odnosno mogućnosti probave mliječnog šećera se počinje prirodno smanjivati u dobi oko dvije godine, međutim simptomi intolerancije laktoze javljaju kasnije, što je i razlog zašto velik broj osoba starije životne dobi ne može probaviti neke mliječne proizvode.

Što je mliječni šećer ili laktoza?

Mliječni šećer se iz mlijeka prilikom vrenja (mliječne fermentacije), prerađuje te se dobivaju proizvodi poput jogurta i sira. Korisne bakterijske kulture koje se nalaze u mliječnim proizvodima poput jogurta koriste mliječni šećer kao hranu prilikom fermentacije. Mliječni šećer ili laktoza je, u najvećoj količini prisutan u mlijeku, no ima ga i u drugim mliječnim proizvodima. Jogurt, kefir, kremasti jogurti sadrže najmanje količine mliječnog šećera, točnije, prisutan je samo u tragovima.

Kako znamo da ne možemo probaviti mliječni šećer?

Intolerancija na mliječni šećer ili laktozu se očituje probavnim tegobama poput grčeva, nadutosti, vjetrovima, a ponekad i proljevima nakon konzumacije mlijeka ili mliječnog proizvoda. Iako je to vrlo popularno, nemojte se samo-dijagnosticirati, neka dijagnozu prvo postavi vaš liječnik. Naravno, nešto što možete ukoliko imate intoleranciju na mliječni šećer odnosno laktozu jest;

  • umjesto mlijeka koristiti fermentirane mliječne proizvode poput jogurta, kefira, sira..

  • mliječne proizvode konzumirati u obliku obroka sa drugom vrstom hrane a ne samostalno

  • koristiti mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze

Gdje odlazi neprobavljen mliječni šećer ili laktoza?

Laktoza ili mliječni šećer se primarno razgrađuje u tankom crijevu, međutim ukoliko imamo intoleranciju na laktozu, odnosno mliječni šećer, tada mliječni šećer odlazi nerazgrađen do debelog crijeva. U debelom crijevu tada laktozu razgrađuju druge bakterije, gdje dolazi do prethodno navedenih probavnih tegoba kao što su nadutost, plinovi, proljev…

U kojim proizvodima se nalazi mliječni šećer ili laktoza?

Mliječni šećer ili laktoza se nalazi u širokom spektru proizvoda, od mlijeka, mliječnih proizvoda, pa sve do kruha i pekarskih proizvoda, žitnih pahuljica, margarina, raznih instant juha, mesnih prerađevina i dresinga za salate, mješavina za palačinke, biskvite i kolače, koji laktozu mogu sadržavati u tragovima. Bitno je napomenuti da u velikoj većini slučajeva osobe koje su intolerantne na laktozu smetaju samo mliječni proizvodi, dok nisu značajnije osjetljivi na tragove laktoze iz ostalih prehrambenih proizvoda.

Zanimljivost je da ukoliko imamo intoleranciju na mliječni šećer odnosno laktozu, od fermentiranih mliječnih proizvoda prema znanstvenim istraživanjima najbolje je koristiti kefir, zato što poboljšava probavu i podnošenje laktoze. Mehanizam djelovanja još nije do kraja razjašnjen.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo