Što svaki roditelj treba znati o spuštenim stopalima svoje djece - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Što svaki roditelj treba znati o spuštenim stopalima svoje djece

Evo konačno jedna konkretna roditeljska tema, koje se tiče zdravlja naše djece.

Svi mi koji smo roditelji, znamo da zdravlje naše djece doslovno nema cijenu i da ne postoji to što ne bi poduzeli kako bi našim mališanima osigurali sve ono što mi nismo imali. Iako je ponekad lakše rješavati probleme koji su vidljivi, kod onih problema koji nisu vidljivi na prvu, se može desiti da isti poodmakne a onda se rješavaju prvo posljedice – gasimo požar ­– a tek onda korijen samog problema.

Uzdužno i poprečno spušteni svodovi

Jedan od takvih problema su i spušteni svodovi stopala, koji ako se na liječe na vrijeme, mogu ozbiljno ugroziti dinamiku hoda, trčanja a samim time i negativno utjecati na kasniji pravilni razvoj lokomotornog sustava. 

Ravno/spušteno stopalo u većini slučajeva dolazi zbog atrofije unutarnjeg uzdužnog svoda stopala. Razlikujemo uzdužno i poprečno spuštene svodove. Kod mlađih osoba uglavnom su spušteni uzdužni svodovi dok su kod starijih (uz uzdužne) mogući i spušteni poprečni svodovi stopala. Uglavnom se govori o prednje poprečno spuštenim svodovima, dok kod uzdužnih razlikujemo unutrašnji vanjski svod stopala.

Kao što sam i napisao, snaga muskulature jedan je od glavnih čimbenika za održavanje svodova stopala zdravima, a kada se desi nerazmjer između snage dotične muskulature i sile opterećenja stopala, s vremenom dolazi do deformacije koju zovemo spuštena ili ravna stopala.

Kod spuštenog poprečnog svoda stopala, bol se javlja u prednjem dijelu stopala a čest uzrok je obuća sa povišenom petom – iznad 3cm. To ne znači da su muškarci pošteđeni ovog problema ali nažalost isti više pogađa žene koje su često u visokim petama.

Ali da se mi vratimo na našu djecu……

Kod male djece, stopala su uvijek spuštena, jer su i kosti mekane a samim time muskulatura i ligamentne sveze nisu u svojoj normalnoj funkciji. To je sasvim normalno te takvo stanje traje do djetetove druge godine. Depresija stopala preuzima funkciju stabilnosti stopala sve do njegovog aktivnog kretanja te se ne moramo čuditi deformiranom svodu stopala male djece.

Od druge do treće godine kreče aktivno razvijanje luka stopala te u ovoj fazi roditelji moraju pokazati odgovornost za svoje mališane. Odgovornost ćete pokazati na dva načina:

  • Pustite/potičite dijete da hoda boso što više! Ne mogu vam objasniti koliko je to važno i vjerujte mi na riječ (otac sam dvije kćerkice) da je lakše navečer dobro izribati noge  nego se boriti sa liječnicima, fizijatarima i ulošcima!
  • Kupujte kvalitetnu obuću! Znam da je danas teško izdvojiti par sto kuna za neke kvalitetne cipelice (pogotovo obiteljima sa više djece) ali benefiti za kasniji razvoj su nemjerljivi. Ustvari ovako, možete sada potrošiti novac na kvalitetnu obuću ili ćete kasnije potrošiti i novac i vrijeme na izradu uložaka, posjete fizijataru i sve drugo što nosi ovaj problem – vaša odluka!

Temelji za pravilan razvoj stopala

Između druge i treće godine djetetova života postavljamo temelje za budući pravilan razvoj stopala te ukoliko u ovom razdoblju krenemo sa kvalitetnim navikama, vrlo je vjerojatno da će se do 6. godine djetetova života, svod stopala pravilno razviti i naš mali mišić neće imati problema sa spuštenim stopalima. Obično se prvi deformiteti primjećuju oko 5. – 6. godine, što će reći da smo već 3 godine zakasnili sa ispravljanjem dotičnog deformiteta.

Dobra vijest je ta da se dječje stopalo aktivno formira do svoje 10 – 12. godine te se do tada moraju postaviti temelji za daljnji pravilan razvoj stopala u adolescentskoj dobi. Kada djeca uđu u pubertet i kasniji razvoj, spuštena stopala se puno teže liječe konvencionalnim metodama (ulošci i slično) te se takvi deformiteti tada teže ispravljaju. Upravo zato je bitno da se u ranom djetinjstvu i ranoj školskoj dobi ozbiljno pristupi rješavanju ovih problema jer što se dijete više razvija to je i deformitet veći – ukoliko ga se ne lijeći.  Obzirom da su nam stopala prva kontaktna površina sa tlom i time naš temelj, njihov deformitet utječe na pravilan razvoj kostiju potkoljenice, kukova a dotične nepravilne sile se prenose i na kralješnicu tako da se vrlo često dese bolovi u lumbalnom dijelu kralješnice, uzrokovani spuštenim stopalima. S druge strane svjesni smo da su djeca aktivna u ranim fazama života, te ukoliko tada neće imati pravilu obuću – koja potiče pravilan razvoj svoda stopala – tada se bez obzira na jakost muskulature mogu javiti deformiteti stopala. Naravno, druga krajnost su djeca koja nisu aktivna te zbog atrofije mišića i povećane sile pritiska na stopala (vrlo često zbog debljine), svod stopala počinje patiti i nikakva kvalitetna obuci neće spriječiti deformitet svoda stopala.  

Stoga dragi roditelji, nemojte čekati fizijatre i liječnike, već se vodite onom starom narodnom (i još uvijek vrlo aktualnom): bolje spriječiti nego liječiti!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo