Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Treba li vaše dijete kod fizioterapeuta? Načini na koji to možete provjeriti sami

Shutterstock

Vrijeme ljetnih praznika bliži se kraju. Odmor roditelja i djece odvijao se vjerojatno na suncu i van kuće, u prirodi na moru ili rijeci.

Djeca su uživala bez sputavajuće odjeće i obuće, rasla i promijenila neke navike i sposobnosti. Vjerojatno su prerasla cipele, hlače ili čak i školsku torbu. Roditelji ih drugim očima promatraju procjenjujući što sve treba kupiti ili promijeniti da dijete opremljeno i zadovoljno krene u novu školsku godinu, a roditelj mirno nastavi obavljati radne zadatke te da mogu nastaviti zabavno druženje u sportskim aktivnostima.

Zašto je nužna fizioterapijska procjena – FTP?

Jednostavni testovi za određivanje posture

Ipak, često sami roditelji ne znaju što treba procijeniti kod djeteta u njegovom fizičkom razvitku ili kako da naprave nekoliko važnih jednostavnih testova koji će procijeniti posturu, odnosno stav djeteta.

Postavite dijete u gaćicama ispred sebe i započnite mjerenje stopala zabavnom igrom. Pripremite čist bijeli papir na koji će dijete zakoračiti, a taban djeteta obojite nekom izražajnom vodenom bojom (crveno, plavo ili tamno). Upotrijebite kist ili vaticu i bojom pređite preko prstiju, prednjeg i srednjeg dijela stopala i svakako pete.

Kada obojite cijelo stopalo odmah je potrebno zakoračiti na bijeli papir i dobit ćete lijep otisak za svaku nogu. Usporedite ih po izgledu i veličini odnosno širini otiska. Provjerite je li se dijete oslonilo prstima i palcem, kojim dijelom pete.

Ako nalazite bitne razlike potražite stručnu pomoć fizioterapeuta koji će za vaše dijete napraviti procjenu na podoskopu pa ćete zajedno vidjeti eventualne razloge za potrebne aktivnosti kao što su vježbe ili možda ortopedski ulošci.

Inkontinencija nakon poroda – kako riješiti ovaj problem?

Razlog posjete fizioterapeutu je:

  • ako se dijete oslanja samo prednjim i petnim dijelom tabana (bez srednjeg),
  • ako se ne oslanja svim prstima,
  • ako je otisak jedna široka mrlja jer je dijete oslonilo i unutarnji dio stopala pa se ne nazire luk između prednjeg i petnog dijela

Nakon pranja nogu neka dijete stane na ravnu podlogu, a vi procijenite kamo su mu okrenuta koljena. Ako koljena „gledaju ususret“ okrenutih natkoljenica prema sredini tijela, ili je jedno koljeno tako rotirano, svakako potražite savjet fizioterapeuta jer takva pozicija koljena prikazuje razlog zbog kojeg se nakrivljuje zdjelica te savija kralježnica.

Stoji li dijete mirno i ravno?

Svakako pogledajte stoji li vaše dijete mirno i ravno pred vama, ima li jednako podignuta ramena ili savija glavu uvijek u jednu stranu a to rame gura malo naprijed i dolje.

Ako ga pogledate u oči, a visina očiju i obrva nije jednaka već je jedna strana lica nagnuta malo niže od druge, također trebate potražiti savjet fizioterapeuta.

Kada vam dijete okrene leđa važno je pogledati na kojoj visini su lopatice. Ako su lopatice različitog nivoa kao i rameni obruč provjerite je li vam dijete može podignuti ispružene ruke iznad glave a da se ne savija u donjem dijelu leđa.

Ako jedan lakat drži malo savinut, a drugi je ispružen to je znak da mu je s jedne strane donekle skraćeno meko tkivo (mišići, fascije, ligamenti ili zglobne čahure) pa dijete kompenzira skraćenje tako da ili podiže cijele lopatice gore ili se uvija u donjem dijelu leđa.

Vježbe koje vas pripremaju za svaki stil plivanja, a preporuča ih fizioteraput

Konačno, još se malo zaigrajte bojom pa na vrhove kralježnice koje možete napipati stavite jarke točkice sve od glave do donjeg dijela kralježnice (do gaćica). Provjerite je li kralježnica kao ravna crta od glave do donjeg dijela ili malo skreće u neku stranu, možda i u drugu stranu pa se ispravlja.

Svaka rotacija ili iskrivljenje kralježnice u jednu stranu ne mora nužno biti dijagnoza skolioze za koji smo svi čuli, već može biti posljedica lošeg oslonca jer je dijete udarilo ljetos prstom u kamen pa ga ne oslanja, ili je na rolanju palo pa se ozlijedilo te ne aktivira glutealne mišiće jer ga još malo boli.

Svako navedeno odstupanje nije nužno dijagnoza zbog koje trebate brinuti, ali je razlog da dođete na fizioterapijsku procjenu koja će vam dati niz odgovora. Važno je znati zašto dijete ima različitost na jednoj strani tijela, što možete samostalno učiniti da se korigira odstupanje te što trebate poticati kod djeteta da se simptomi poprave, a ne povećavaju.

Svako vrijeme je dobro za procjenu a pred početak školskih obaveza i tjelesnih izazova je odlično jer će omogućiti djetetu uspješno svladavanje zadataka, a roditeljima bezbrižnu godinu bez potrebe da pomažu kod ozljeda.

Važnost fizioterapije kod oboljelih od sklerodermije

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo