Kolumnisti i blogeri: Ginekologinja savjetuje

U ginekološkoj ambulanti rade se i manji operacijski zahvati. Znate li koji?

Foto: Shutterstock

U ginekološkoj ambulanti se osim kliničkog pregleda, Papa testa i ultrazvučnog pregleda mogu raditi i manji operacijski zahvati.

Jedan od najčešćih postupaka u ambulanti primarnog ginekologa je postavljanje ili odstranjivanje “spirale”. Iako se ne smatra pravim operacijskim zahvatom, postupak je ipak invazivan jer se strano tijelo postavlja u šupljinu jednog organa – maternice. Unutarmaternični uložak je jedna od najučinkovitijih metoda kontracepcije, a “spirala” sa hormonskom komponentom se primjenjuju i radi sprečavanja obilnih menstruacija i hiperplazije sluznice maternice.

Koji se sve zahvati mogu raditi u ginekološkoj ambulanti?

“Spirala” se postavlja zadnjih dana menstruacije kada krvarenje nije obilno, a vrat maternice prohodniji nego u preostalom dijelu ciklusa. Tijekom postupka se može osjetiti nelagoda u donjem dijelu trbuha pa pola sata ranije možete popiti lijek kao što su ibuprofen, ketonal ili diklofenak.

Na vanjskom spolovilu se uz primjenu lokalne anestezije mogu uklanjati bradavice, madeži, ateromi (lojne ciste) ili raditi biopsija sumnjivih promjena (uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu).

Na ulazu u rodnicu se nalaze Bartholinijeve žlijezde koje vlaže predvorje rodnice. Ako se začepi izvodni kanalić nastaje cista Bartholinijeve žlijezde koja se može inficirati te nastaje apsces. Apsces se ne može izliječiti samom primjenom antibiotika već je potrebno isprazniti gnoj, odnosno učiniti inciziju i drenažu šupljine. Ako se apscesi učestalo ponavljaju, potrebno je učiniti marsupijalizaciju (proširenje otvora žlijezde).

Kada nalaz Papa testa upućuje na premaligne promjene stanica vrata maternice (CIN I, II, III) preporučuje se učiniti kolposkopiju. To je pregled vrata maternice i rodnice pod višestrukim povećanjem uz premazivanje 3 % otopinom octene kiseline te potom jodnom otopinom. Ako nalaz upućuje na premaligne lezije visokog stupnja, potrebno je napraviti biopsiju vrata maternice i/ ili rodnice.

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa

Biopsija se radi u lokalnoj anesteziji pomoću bioptičkih kliješta ili električnom omčom (LETZ). Ovisno o veličini omče, opseg operacije može biti od LETZ biopsije do konizacije.

Na vratu maternice se relativno često nađu polipi koji su gotovo uvijek dobroćudne prirode, ali ih je svejedno potrebno ukloniti i poslati na patohistološku analizu.

Često mogu biti pridruženi i polipi materišta koji se uklanjaju kiretažom ili histeroskopijom.

Histeroskopija je postupak pri kojem se mini-kamerom ulazi u materište rodničkim putem te mini-instrumentom odstranjuju polipi ili miomi manji od 1 cm. Ako su promjene veće, histeroskopija se radi u anesteziji u operacijskoj sali. Histeroskopska oprema nije standardna oprema ginekološke ambulante te se većinom radi u bolnici.

Frakcionirana kiretaža (“kiretaža u dvije frakcije”) je operacijski zahvat pri čemu se uzimaju uzorci sluznice vrata i trupa maternice te odvojeno šalju na patohistološku analizu kako bi se razlikovalo da li određena bolest pripada vratu ili trupu maternice.

Kiretaža se radi u slučajevima ponavljajućih, obilnih i dugotrajnih krvarenja iz maternice, krvarenja u postmenopauzi, abnormalnog nalaza Papa testa (atipične glandularne stanice) ili na temelju ultrazvučnog nalaza zadebljane sluznice maternice.

Što je važno znati?

Važno je naglasiti da su uz odgovarajuću primjenu lokalne anestezije (lidokain), navedeni zahvati bezbolni ili minimalno nelagodni – ne jače od menstrualne boli.

Kao i na svaki drugi lijek, moguća je alergijska reakcija. Stoga prije svakog postupka pitamo da li ste alergična na kakve lijekove i da li ste ranije imala zahvate u lokalnoj anesteziji (npr. popravak zuba).

Ako se primjenjuju lijekovi venskim putem, potrebno je biti natašte barem 6 sati.

Prije nego se pristupi zahvatu, potrebno je potpisati suglasnost kojom potvrđujete da ste upoznata s razlogom zašto se izvodi operacija te mogućim komplikacijama koje su kod navedenih postupaka vrlo rijetke.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo