Kolumnisti i blogeri: Zdravi i u formi

Ukočeni ste i sve vas boli? Imamo rješenje za bolju cirkulaciju i razgibane zglobove

Moja baka je uvijek govorila da mi jednog dana želi fini posao u kancelariji, na toplom, da sjedim i polako radim.

Ona je radila u poduzeću koje se bavilo preradom stakla. Daleko od fine kancelarije.

Sada kad dio dana provedem u uredu, rješavajući dokumentacije, ponude, sjedim u „finoći kancelarijskog posla“ satima, prikovana za kompjuter, tastaturu i telefon koji neumorno zvoni, znam da nema mnogo toga lakog u uredskom poslovanju i rokovima. Pogotovo kad se zaboravim pomaknuti iz stolice dva do tri sata pa kad se konačno dignem nema tog zgloba koji ne zapucketa, bez obzira na treninge, vježbanje svaki dan – sjedenje satima je noćna mora za tijelo.

Želite seksi noge? U trening svakako uključite i ovih 6 vježbi

Ljudsko tijelo je građeno za kretanje – sjedenje nije prirodni položaj u kojem bi se trebali predugo zadržavati, ali neizbježno je.

Na svu sreću i za to postoji rješenje koje će vam olakšati sate rada za računalom, a da ne morate napustiti ured.

U nastavku je par načina na koje možete razgibati, potaknuti cirkulaciju i razbuditi se. Rizik je da vas kolege malo zadirkuju dok vam se ne pridruže.

20 sekundi zadržite ovu pozu, vucite lopaticu k lopatici, ramena prema iza, prsa van; istegnut ćete mišiće vrata, prsa i ruku te razgibati ramena, uzmite pauzu 10-ak sekundi pa nastavite sljedećeom pozom.

20 sekundi držite kako je prikazano na slici. Rukama se uhvatite za koljena i vucite leđa prema natrag. Istegnut ćete mišiće gornjeg dijela leđa, uzmite 10 sekundi pauze pa nastavite sljedećeom vježbom

20 sekundi rotirajte ramenima unatrag pa bez pauze 20 sekundi unaprijed. Tako ćete razgibati rotatornu manšetu ramena, ligamente, muskulaturu od koje se sastoji i preventirati „sindrom smrznutog ramena“.

5 vježbi za savršeno oblikovane ruke

Držite 10 sekundi jednu pa 10 sekundi drugu ruku u ovoj poziciji, tako ćete istegnuti latisimuse (lat. mišiće) i međurebrenu muskulaturu, nastavite bez pauze na sljedeću vježbu istezanja.

10 sekundi zadržite svaku ruku u ovoj poziciji; ispruženu ruku opustite i drugom ju vucite u smjeru u kojem je ispružena kako biste istegnuli deltoideuse (mišiće ramena).

Zauzmite pozu kako je prikazano, dlan ruke koja je na leđima stavite tako da bude između lopatica, a slobodnom rukom primite za lakat i povlačite prema natrag. Svaku ruku odradite po 10 sekundi, kako bi istegnuli tricepse i izbjegli mekane nadlaktice. Bez pauze idemo na sljedeću pozu.

Zauzmite pozu kako je demonstrirano, zadržite 15-ak sekundi i povlačite ruke prema gore, ako trebate par sekundi pauze, malo odmorite pa nabrzaka odradite još dvije vježbe istezanja za veću produktivnost za kompjutorom.

20 puta podižite i spuštajte glavu, kad spustite glavu – pokušajte bradu približiti čim više prsima, a kada ju podignete, trudite se istegnuti vrat što više možete.

Posljednja vježba je za istezanje i razgibavanje lumbalnog dijela kralješnice i gluteusa. Zauzmite poziciju kako je prikazano i sa svakom nogom izdržite barem 20 sekundi lagano rotirajući tijelo na stranu noge koja je u danom trenutku na podu.

Možda vam ove vježbe ne djeluju kao nešto posebno, ali sve se broji, dajte si malo strpljenja i vremena. Vidjet ćete kroz koji tjedan promjene, nakon nekog vremena tijelo će samo tražiti svojih par minuta za istezanje; zapamtite – uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, a često se veliki problemi mogu preventirati malim navikama poput ove.

Planirate bebu? Pripremite svoje tijelo za trudnoću uz ovih 6 vježbi

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo