Iako je zelena kava najpoznatija kao dodatak prehrani koji pomaže u redukciji tjelesne mase, novija istraživanja sve više napominju da se radi o prirodnom antidijabetiku.
Učinak klorogenske kiseline iz zelene kave povezan je uglavnom sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem, ali i antibakterijskim, antikancerogenim, hipoglikemijskim i hipolipidemijskim učinkom.
Klorogenska kiselina iz zelene kave dokazano modulira hormonsku sekreciju i toleranciju glukoze, zbog čega se može smatrati potencijalnim prirodnim antidijabetikom izrazite učinkovitosti. Klorogenska kiselina reducira apsorpciju glukoze u crijevima i time snižava postprandijalnu razinu glukoze u krvi, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, povećava osjetljivost na inzulin u perifernim tkivima te smanjuje inzulinsku rezistenciju.
Antidijabetički i hipoglikemijski efekt
Redovita konzumacija kave veže se s nižim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2 što je potvrđeno nizom studija provedenih na različitim spolnim i dobnim skupinama, kao i na različitim geografskim lokacijama, ali i u ljudi s različitim razinama adipoziteta.
Klinička istraživanja analizirala su učinak klorogenske kiseline na količinu glukoze izlučene u jetri, razinu glukoze u krvi i glukoznu toleranciju gdje se pokazalo da klorogenska kiselina djeluje na sniženje lučenja glukoze u krv prilikom oralnog testa opterećenja glukozom (OGTT), što se povezalo s mogućim djelovanjem na intestinalnu apsorpciju glukoze. Time se klorogenska kiselina može smatrati agensom koji smanjuje glikemijski indeks, što ju čini zanimljivom u kontekstu smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
Stimulacija lučenja inzulina
Klorogenska kiselina je istraživana kao potencijalan antidijabetik zbog svog učinka na stimulaciju unosa glukoze u adipozne stanice. In vitro studije pokazale su da klorogenska kiselina stimulira inzulinsku sekreciju u stanicama gušterače čime se posljedično potiče unos glukoze i u mišićnim stanicama. Klinička istraživanja također su potvrdila da klorogenska kiselina iz kave modulira inzulinsku sekreciju i apsorpciju glukoze. Smatra se da je upravo klorogenska kiselina novi agens koji povećava osjetljivost na inzulin u perifernim tkivima što se može usporediti s poznatim terapeutskim djelovanjem metformina.
Smanjenje inzulinske rezistencije
Inzulinska rezistencija glavna je prepreka u liječenju dijabetesa a vrlo se često veže na hiperglikemiju, hiperinzulinemiju, hiperlipemiju u pretilih osoba koje pate od dijabetesa tip 2 koji se smatra jednim od vodećih faktora rizika u nizu komplikacija kao što su nefropatija, retinopatija, neuropatija i srčani udar. Pokazano je da klorogenska kiselina ima važnu ulogu u regulaciji metabolizma glukoze i poboljšanju tolerancije glukoze odnosno smanjenja inzulinske rezistencije što ga čini obećavajućim prirodnim antidijabetikom.
Prilikom odabira zelne kave pripazite da se radi o sirovini kontrolirane kvalitete te da je sadržaj klorogenske kiseline minimalno 50%.