Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Uz pravilno disanje mogli bismo živjeti 140 godina?!

Koliko pažnje i brige posvećujete disanju? Uz pomoć joge dišite pravilno i izbjegnite zdravstvene probleme.

Još 1860. Louis Pasteur konstatirao kako je disanje najmoćnije sredstvo jačanja otpornosti organizma, te je smatrao iznimno važnim brinuti o zdravlju dišnog sustava, ali i pravilnom disanju. Nažalost, u Hrvatskoj, 150 godina nakon ovog upozorenja, bolesti vezane uz disanje na prvom su mjestu po broju pretraga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, svaka treća registrirana bolest jedna je od bolesti dišnog sustava, a rak pluća na 3. je mjestu rang-liste smrtnosti muškaraca.

Daleko od prirode

Očito je, Hrvati plaćaju danak ne samo pušenju ili zagađenom zraku, nego i manjku svijesti o važnosti zdravlja dišnih putova, a malo mislimo i na pravilno disanje. Naš davni predak, živeći u prirodnim uvjetima, u lovu, ribolovu i stalnom kretanju na čistom zraku te borbi s prirodom i vremenskim nepogodama imao je idealne uvjete zdravog disanja. Čovjek današnjice, nema ništa od toga, a uz sjedeći način života, koristi samo desetinu kapaciteta pluća konstatira jogi Selvarajan Yesudian u knjizi “Joga i sport“. Fiziolozi i pulmolozi vezu zdravlja i disanja objasnit će nam više ili manje komplicirano, govoreći o pet bilijuna crvenih krvnih stanica koje stupaju na scenu kod svakog našeg udisaja, a dodat će i vezu disanja s jačanjem prirodnog imuniteta što se pripisuje ionskoj ravnoteži u krvi itd. Stari jogiji rekli su jednostavno: “Dišite mirno, brinite o zdravlju svojih pluća i živjet ćete 140 godina“. Tome možemo i ne moramo vjerovati, ali joga nam daje na tisuće vježbi koje na ovaj ili onaj način pridonose boljem disanju i zdravlju dišnog sustava.

Bočno istezanje u klečećem stavu

Iz početnog položaja klečeći na jednom koljenu dok je druga noga ispružena postrance, a ruke prirodno opuštene, uz mirni potpuni udisaj podižemo lijevu ruku okomito uvis i malo zadržimo dah. Uz izdisaj, polako se savijamo na suprotnu stranu i u krajnjem položaju ponovo malo zadržimo dah. Novi udisaj, ruka se podiže, a uz mirni izdisaj spušta do početnog položaja. Nakon nekoliko ponavljanja, uzeti mali predah sjedeći na petama, a zatim sve izvesti na drugu stranu.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo