Poznajete li jednu osobu koja nema nijedan ožiljak na svome tijelu? Ako nisu djeca, to je prava rijetkost.

Kada vidimo ožiljak na svom tijelu, gotovo nikada ne pomislimo na to koliko je važno da pregledamo taj ožiljak i provedemo adekvatnu terapiju zahvaćenog područja. Ožiljak je tvorevina koja nastaje nakon cijeljenja oštećenog ili ranjenog tkiva, a pojavljuju se najčešće nakon operacija, trauma ili porezotina. Iako nam se ne čini da bi nam mogli predstavljati opasnost, ožiljci mogu biti itekako štetni za naše zdravlje.

Ožiljak je korisna reakcija tijela na neku vrstu ozljede, ali može biti opasan jer fibrozna tvorba može uzrokovati velike probleme lokalno ili u nekom drugom dijelu tijela. Preko fascije se može javiti osjećaj boli, tuposti, može ograničiti pokret, poremetiti posturu te smanjiti mišićnu masu ili oštetiti živac.

Isto tako zarastanjem ožiljaka stvaraju se priraslice koje se hvataju za obližnje mišiće, organe, ligamente i fasciju.

Adhezija sljepljuje okolna tkiva što uzrokuje smanjenje vitaliteta i funkcije a takvo tkivo postaje tvrdo, blokirano, smanjenog elasticiteta jednom riječju nefunkcionalno. Ožiljci uzrokuju i smanjenje cirkulacije što je problem kod velikog broja ljudi. Svi mi često mislimo ako je ožiljak malen, on je automatski i bezopasan – što nije točno. Sve ožiljke potrebno je procijeniti bez obzira koliko su mali ili koliko su stari, jer starost i veličina ne utječu na njihov potencijal za oslobađanje. 3 mjeseca nakon urednog zarastanja potreban je tretman ožiljka, a ne smiju se tretirati jedino u slučaju kada nisu kompletno zarasli.

Postoje dvije tehnike oslobađanja ožiljaka koje su iznimno korisne i uspješne – indirektna i direktna tehnika manualnih vještina osteopatije i miofascialne relksacije. Indirektna tehnika oslobađanja je površna i manje bolna te se koristi kod uvučenih i ravnih ožiljaka, dok je direktna tehnika oslobađanja dublja i bolnija i ne preporučuje se za ožiljke iznad kostiju. Terapija ožiljaka je nužna i najdjelotvornija kod abdominalnih i prsnih ožiljaka nakon operacija carskog reza ili nekog organa.

Rehabilitacija ožiljaka iznimno je važna i korisna za svakog čovjeka

Svatko od nas trebao bi kontinuirano voditi brigu o svojim ožiljcima, kako nam ožiljci ne bi štetili zdravlju i sprečavali nas u svakodnevnim aktivnostima. Svi želimo imati vitalno i pokretljivo tijelo te mladolik izgled, zar ne?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo