Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Zašto je ministar Vili Beroš najbolji primjer pravog uspjeha i što sam naučila o sreći u izolaciji

Kao osoba koja je diplomirala na studiju logoterapije i egzistencijalne analize tek u trenutku izolacije uspjela sam dublje razumjeti ono što začetnik treće psihoterapijske škole prof. dr. sci. Viktor Frankl je govorio o uspjehu i sreći.

Frankl je žalio činjenicu da suvremeno društvo sebe opisuje kroz dostignuća, što umanjuje vrijednost onih koji nisu nužno toliko uspješni i sretni kao drugi. Nismo li tome do jučer svjedočili na sve moguće načine.

Moderno društvo mjeri uspjeh i sreću nekim čudnim mjerilima…

Znate li koje su vaše potrebe? Još važnije – znate li kako ih zadovoljiti?

Do jučer je bilo pravilo da si sretan onoliko koliko si imućan, sretan si čovjek ako imaš nekoliko nekretnina, nekoliko bankovnih računa, sretan si ako se možeš istaknuti među masom na izvanjski način kako je to do jučer moderno društvo zahtijevalo.

Sada se zapitajte gdje su ti svi sretni pojedinci koji ne mogu koristiti sve ono što imaju, koji u strahu od korana virusa pregledavaju najnovije vijesti i broje broj oboljeli.

Da ih sada upitate da li bi mijenjali svoje bogatstvo i ugled koje ih je definiralo sretnim ljudima za skromne uvjete života i slobodu od straha kojeg prolaze svi oni bi jednoglasno odgovorili odmah se mijenjam. Stoga kada sve ovo prođe, a proći će, da bi uistinu svi skupa živjeli uspješan i sretan život prestanimo trčati za uspjehom i srećom. Umjesto toga posvetite se nečemu većem od nas samih, i pustimo da nas uspjeh prati kao neizbježan nusprodukt tog zalaganja.

Nije li naš ministar Beroš najbolji dokaz. Taj čovjek nije jurio za uspjehom, on je posvetio sebe za druge nečem što je veće od njega samoga. Ili naše medicinske sestre i tehničari; oni u ovoj situaciji ne jure za uspjehom, oni su se posvetili i stavili na raspolaganje bolesnicima.

Misija: Pronaći smisao života u kriznim situacijama ili kada patnja prestaje biti patnja

Ne ciljajte ka uspjehu. Što više ciljate i od njega pravite metu, više ćete ga promašiti. Jer uspjeh, kao i sreća, se ne mogu pronaći, oni moraju nastati, a oni nastaju samo kao posljedica osobne posvećenosti nekome ili nečemu ili kao nusprodukt potpunog predanja drugoj osobi. Sreća i uspjeh se događaju onda kada dozvolite da se dogode bez razmišljanja o njima…“.

Foto: Shutterstock,  Luka Stanzl/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo