Zašto je važno kontrolirati prirast na kilaži u trudnoći? - Ordinacija.hr

Shutterstock

Debljina predstavlja sve veći javnozdravstveni problem u općoj populaciji. Već desetljećima slušamo i govorimo o „debelim Amerikancima“, brzoj prehrani i stilu života čiji se obrazac poput epidemije širi u svaki kutak svijeta.

Danas svaka treća odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, a sve veći dio pati od pretilosti. Problem postaje time veći što sve veću zastupljenost prekomjerne tjelesne težine, odnosno pretilosti, imamo u zemljama u razvoju.

Na što trebate paziti u trudnoći? Čim saznate sretnu vijest, provjerite štitnjaču

Prekomjerna tjelesna težina pojedinačno predstavlja značajan rizični čimbenik za kardiovaskularne bolesti poput srčanog i moždanog udara, višestruko je povezana sa šećernom bolesti, visokim tlakom i drugim kroničnim bolestima.

Zbog čega je trudnicama važno održavati zdravi prirast na tjelesnoj težini? I koja je uloga endokrinologa u smanjenju rizika potencijalno problematičnih trudnoća?

Gestacijski dijabetes

Svaka peta do šesta trudnica po HAPO studiji boluje od gestacijskog dijabetesa. Radi se o tipu šećerne bolesti prvi puta manifestiranom tijekom trudnoće i koji se uglavnom spontano povlači po okončanju trudnoće. Iako ih veliku većinu nije potrebno liječiti lijekovima, ipak nije dobro ga podcijeniti, pošto je usko povezan s debljinom, a svaka treća trudnica s gestacijskim dijabetesom će kroz desetogodišnje razdoblje razviti tip 2 šećerne bolesti.

U podlozi gestacijskog dijabetesa je drugi poremećaj metabolizma ugljikohidrata – inzulinska rezistencija, koja je puno raširenija, a očituje se dosta nespecifičnim tegobama u ranoj fazi manifestacije i često prođe nezapažena. Jedno od glavnih obilježja inzulinske rezistencije je reaktivna hiperinzulinemija koja se javlja kao odgovor na nedostatnu učinkovitost hormona inzulina u cirkulaciji, a stvara podlogu za debljanje zbog svog anaboličkog učinka.

U trudnoći se inzulinska rezistencija dodatno produbljuje pod utjecajem trudničkih hormona, što uz činjenicu da inzulin prelazi placentalnu barijeru, predstavlja dodatne rizike po majku i po nerođeno dijete. Majka je osim sklonosti prekomjernom debljanju (upravo zbog izražene hiperinzulinemije) podložnija komplikacijama poput preeklampsije, eklampsije, rađanje mrtvorođenčeta, spontanim pobačajima. Nerođeno dijete izloženo prekomjernim količinama inzulina raste u masi nerazmjerno svojoj gestacijskoj dobi, što predstavlja dodatne rizike za uredno odvijanje poroda. Takva djeca su u kasnijem razdoblju rasta sklonija debljanju, što u neku ruku daje odgovor na pitanje zbog čega sve mlađi ljudi obolijevaju od šećerne bolesti, infarkta srca, moždanog udara, a toliko puno znamo o tim bolestima.

Stalno ste pod stresom? Prijeti vam visoki tlak, bolesna štitnjača, duševne bolesti…

Kontrola tjelesne težine predstavlja dodatnu zaštitu od duboke venske tromboze. Trudnoća kao hiperkoagulabilno stanje, sama po sebi predstavlja veći rizik stvaranja ugruška, najčešće u donjim ekstremitetima, stoga je kretanje i samim tim kontrola tjelesne težine, neobično važno u kontroli tromboembolijskih incidenata.

3 lajtmotiva za sigurnu trudnoću

1. Pripremite se za trudnoću i prije nego do nje dođe, uz redovan nadzor vašeg ginekologa i po potrebi endokrinologa

2. Redovito kretanje i tjelovježba je i više od zdravlja.

3. Hrana je lijek, u primjerenoj dozi ozdravljuje, prekomjerno ima toksične učinke.

Debljate se? Možda se radi o inzulinskoj rezistenciji, a liječnik objašnjava kako je prepoznati

Više pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo