Zašto prihvaćamo tuđu, a opravdavamo svoju laž? - Ordinacija.hr

Nema čovjeka koji nije slagao, a velike ili male laži obilježavaju našu svakodnevnicu.

Laž dobiva na težini kada nas prevare ili kada mi prevarimo osobu koja nam je draga. Prema promišljanju uglednih psihoterapeuta laž ima funkciju zaštite. Kad svjesno lažemo zapravo pokušavamo u većini slučajeva zaštiti svoj ego, promijeniti ili uljepšati sliku o sebi ili zaštititi osjećaje druge osobe.

Otkrivamo 4 tajne karizmatičnih osoba

Velike i male laži

U svakodnevnom životu često smo izloženi situacijama u kojima dominantno mjesto zauzimaju bezopasne laži. To su sve one situacije kada ne iznosimo istinu kako bi sačuvali tuđe osjećaje i dobro raspoloženje druge strane.

Zamislite scenarij vraćate se iz frizerskog salona. Vaš partner vam ne želi reći da mu se ne sviđa boja vaše kose kako nebi narušio vaše trenutačno oduševljenje. U navedenom primjeru i svim sličnima radi se o lažima koje nisu opasne, ali u konačnici mogu narušiti povjerenje ili ga u potpunosti uništiti.

U situaciji kada želimo stvoriti dobru sliku o sebi koristimo se malo ozbiljnim i složenijim lažima. To su sve one laži koje pojedinci izgovaraju kako bi umanjili strah od osude, strah od gubitka poštovanja, gubitka ljubavi druge osobe ili strah od kazne.

Zašto je ponekad dobro biti tužan i kako preusmjeriti tugu u zlatne prilike

Zamislite sljedeći scenarij… U vezi ste s muškarcem koji je prešutio da se i dalje redovito čuje s prijašnjom partnericom. Zasigurno će vas navedena informacija razbjesniti ako ništa zbog spoznaje da ste bili u odnosu s manipulatorom koji je vrlo vješt lažljivac.

Čuvanje pozitivne slike o sebi

U podlozi navedenog ponašanja je strah. Ova vrsta muškaraca nisu sposobni realizirati i održati zdrave i kvalitetne emocionalne odnose. To su osobe koje se ne libe lagati kako bi sačuvali pozitivnu sliku o sebi i pri tome se koriste različitim kategorijama laži.

Naravno da se opravdano treba zapitati koja je sljedeća laž? Vrlo teško je procijeniti vremenske intervale i učestalost pojavljivanja. Morate znati da osobe koje su sklone opasnim lažima u pravilu to redovito izvode u komunikaciji s drugim osobama.

Zasigurno ste se bezbroj puta upitali kako mogu besramno lagati ljudi kojima ste podarili svoje povjerenje. Morate znati da se radi o pojedincima kojima je laž dio njihove svakodnevnice. Njima zasigurno nije jednostavno skidati i stavljati svakodnevno maske kojima prikrivaju svoju istinu o sebi.

Znate li kako kontrolirati ljutnju? Evo nekoliko načina

Prema istraživanjima riječ je o osobama koje imaju vrlo nisko samopouzdanje i samopoštovanje. Posljedice laži i lažnih odnosa za jednu i drugu stranu su bezbrojne.

Naime, osoba koja je besramno lagala u konačnici kada bude otkrivena ostavlja vrlo ružnu sliku o sebi, a osoba koja je žrtva laži osjeća se povrijeđeno i izdano. U većini slučajeva osobe koje opetovano lažu su pojedinci koji imaju potrebu povrijediti druge jer su povrijeđeni pomanjkanjem poštovanja i pažnje, oni kronično gladuju za ugledom, u konstantnim su traganjem za odobravanjem drugih. To su svi oni pojedinci čije laži poput osobne iskaznice otkrivaju osobno traganje za trajnim vrednotama koje nikada nisu otkrili, kao što je ljubavi prema sebi i drugima.

10 znakova lošeg raspoloženja i kada potražiti stručnu pomoć

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo