U onom smo dijelu godine kada većina ljudi nabaci koji kilogram viška i ne brine previše o zdravim životnim navikama. Trebamo li donositi novogodišnje odluke i brinuti se o svom zdravlju tek nakon nove godine?
Moram priznati da sam zadnji
trening odradio negdje prije šest mjeseci, a zadnja dva mjeseca sam sebi
govorim da ću slijedeći tjedan krenuti u teretanu. Kao i većina, sam sebe
uvjeravam da nemam dovoljno vremena. Napokon, prošli tjedan nazvao sam
prijatelja Orlanda i dogovorio prvi trening. Jako sam ponosan na sebe jer sam
napokon krenuo, bez da sam čekao da prođu božićni i novogodišnji praznici.
Prvi trening sam napravio s
Matijom i uživao u high-tech spinneru i ostalim spravama. Najvažnije je bilo to
što sam radio s trenerom i vježbe radio pravilno. Tek tada sam shvatio koliko
sam griješio kada sam sam vježbao i pokušavao napraviti što više ponavljanja, a
cijelo vrijeme povlačio utege na trzaj. Na taj način samo sam se mogao
ozlijediti, a bez velikog željenog efekta.
Vrativši se sa treninga čvrsto
sam odlučio promijeniti i prehrambene navike. Na sreću nemam problema sa viškom
kilograma, ali svejedno nisam previše pazio kakvu hranu unosim u sebe. Najveća
pogreška je što preskačem doručak, za ručak pojedem nešto malo i na brzinu, a
najviše jedem navečer uz televizor.
Prije devet godina kada samo otvorio restaurant, uz ime
Panino, stajalo je i breakfast inn.
Bilo je to prvo mjesto u gradu, ne računajući hotele, gdje ste mogli pojesti
doručak. Prvih godina bio je to veliki hit, posebno jer smo doručak servirali
cijeli dan. S vremenom zainteresiranost za doručak je padala, pa sam i ja sve
manje pažnje posvećivao tom obroku. Napokon prije dvije godine prestali smo ga
i nuditi. Sada sam odlučio to promijeniti i napraviti novi menu u kojem će
velika pažnja biti ponovo posvećena doručku. Doručak je vrlo važan obrok i ne
treba ga preskakati, jer time samo usporavamo metabolizam.
Osim kvalitete, doručak mora biti i zdrav. Svakog jutra
iscijedim si sok od svježih jabuka i ananasa. Kombinacija je odlična i
definitivno će se naći i na novom meniju uz ostale sokove od svježeg sezonskog
voća. Na meniju mi se nalazi crveno meso (obično biftek) s povrćem, s tim da
prije treninga obično pojedem neku paštu ili rižoto jer za trening trebam
energije. Večeram obično nešto laganije poput različitih salata, a u
međuobrocima jedem voće.
Sredinom prvog mjeseca u restaurantu krećemo s novim
menuom na kojem će se naći mnogo zdravih i laganih jela za doručak i ručak, a
za večeru spremam malo zahtjevniji menu u kojem će biti zastupljena i
molekularna kuhinja. Tekući dušik već koristimo za naš sladoled od lješnjaka, a
ponudu ćemo proširiti i na sorbeta i semifreda.
Novost će biti i različite
vrste soli koje ćete moći birati. Moram naglasiti da veliku pažnju posvećujemo
začinjavanju naših jela i da kao sol koristimo Sanusol, koja ima 50 posto manje
štetnog natrij klorida, što ju čini znatno zdravijom i prihvatljivijom od
“obične” soli. Osim toga, u ponudu ćemo uvrstiti i chef’s table izborom kojeg ću ja kao chef osobno dogovarati degustacijski
menu s gostima za njihovim stolom.
Do sada sam odradio još dva treninga s Orlandom i već se
osjećam odlično. Preporučujem vam da učinite isto. Proljeće će brzo i svi će
navaliti u teretane, a mi ćemo već biti u odličnoj formi i velikoj prednosti!