Kolumnisti i blogeri: Kad tijelo traži više

Znate li kako bromelain i kvercetin djeluju na organizam?

Ubrzani način života s vremenom ostavlja posljedice. Osjećaj težine i grčeva u želucu, nadutost, alergije, patite li i Vi od navedenih stanja?

Razlozi za navedena stanja su mnogobrojni poput stresa, nepravilne prehrane, neuravnotežene crijevne mikroflore do slabljenja imunosnog sustava orgnizma.

Postavlja se pitanje da li navedena stanja možemo ili prevenirati ili riješiti?

Promjena stila života uvelike može pomoći pri navedenim tegobama. Raznolikost, umjerenost i uravnoteženost u prehrani te adekvatna tjelesna aktivnost s obzirom na dob smatraju se rješenjem za navedena stanja. Uz navedena rješenja, uvelike pomažu i prirodni spojevi poput bromelaina i kvercetina, čije sinergijsko djelovanje, pozitivno djeluje na različite probavne smetnje, imunološki sustav ali i ozbiljnija zdravstvena stanja poput upalnih bolesti crijeva.

Bromelain – sirovi ekstrakt ananasa

Nalazi se u stabiljci i soku ananasa. Sadrži proteinaze odnosno enzime koji razgrađuju bjelančevine. Djeluje na način da potiče tijelo na proizvodnju tvari koje mu pomažu suzbiti bol i smanjiti upalne procese. Značajna je karakteristika bromelaina da se može apsorbirati u ljudskim crijevima bez degradacije i bez gubitka biološke aktivnosti prilikom čega, kao probavni enzim, dodatno potiče razgradnju i povečava bioiskoristivost hranjivih tvari iz drugih namirnica. Danas je poznat široki raspon njegova djelovanja poput poboljšavanja probave odnosno u stanjima nadutosti, ubrzane ili usporene probave ili plinova. Osim navedenih tegoba, pokazuje razna antiedematozna i protuupalna svojstva zbog čega se koristi za ublažavanje upalnih procesa, nakon ozljeda ili operacija te za liječenje bolesti crijeva koje uključuju otekline i čireve.

Kvercetin je jedinstveni bioflavonoid

Ovaj biljni pigment se nalazi u mnogim uobičajnim namirnicama kao što su jabuke, luk, bobičasto voće, cvjetača, kupus, čaj i mnoge druge namirnice. Poznat je po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima zbog čega ima snažan učinak na zdravlje. Antioksidativno svojstva kvercetina je njegova najbolje opisana karakteristika. Djelovanje slobodnih radikala u organizmu može dovesti do smrti stanice. Da do toga ne bi došlo, bitna je antioksidativna linija za obranu sustava, a tu svojim antioksidativnim djelovanjem pomaže kvercetin. Djelovanje kvercetina sve više se istražuje u kontekstu prevencije te kao dodatna terapija u liječenju alergija ali i stanja poput peptičkog ulkusa gdje primjerice potiče aktivaciju tvari koje oblažu sluznicu želuca, čime služi kao zaštitni faktor gastrointestinalnog sustava.

Bromelain i kvercetin sinergijski djeluju jako učinkovito

Kvercetin smanjuje oštećenja i iritacije uzrokovane slobodnim radikalima, inhibirajući histaminski odgovor koji uzrokuje alergijske reakcije, dok bromelain djeluje kao enzim koji limitira djelovanje različitih metabolita i imunoloških tijela koji potiču upalne procese. Dodatno, istraživanja su pokazala da bromelain poboljšava apsorpciju kvercetina pa samim time i njegovo djelovanje, budući da se kvercetin slabo apsorbira odnosno oko 25% kvercetina se apsorbira u tankom crijevu.

Iako je uobičajnom prehranom, putem voća i povrća, moguće unjeti manje količine ova dva snažna prirodna fitonutrijenta, kombinacijom ananasa s voćem poput jabuke, kupina, borovnica ili orašastih plodova, u cilju preventivnog terapijskog djelovanja ili rješenja postojećih tegoba potrebno je svakodnevno unositi veće količine ovih fitonutrijenata zbog čega se najčešće preporuča suplementacija.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo