U svakodnevnom životu susrećemo ljute pojedince, i sami smo možda od onih osoba koje iskazuju ljutnju zbog velikih i malih problema.

Ljutnja je univerzalna emocija koja se pojavljuje u situacijama kada se osjećamo povrijeđenim i bespomoćnim. Kažu da negativne emocije treba izbjegavati. Ne slažem se u potpunosti, negativne emocije su ponekad korisne i daju nam saznanja kako doživljavamo sebe i svijet u kojem živimo.

Zašto je ponekad dobro biti tužan i kako preusmjeriti tugu u zlatne prilike

Ponekad krivo procjenjujemo situaciju, tijekom ljutnje ponašamo se na različite načine. Netko je sklon agresivnim ispadima, netko će se povući u osamu dok će drugi zatražiti otvoren razgovor. Istraživanja pokazuju da ljutnja utječe na naše tjelesne reakcije, misli i ponašanje.

Kako kontrolirati ljutnju? 

Osnovno je pravilo kontrola ponašanja koje nikako ne smije biti destruktivno. Postoje situacije u kojima teško možemo savladati ljutnju, ona nas može izbaciti iz ravnoteže. U životu često smo izloženi situacijama koje nisu u skladu sa našim očekivanjem i uloženim trudom. Na žalost, moramo prihvatiti činjenicu da će takvih situacija biti bezbroj. Svatko od nas odlučuje koliku količinu nepravde može i želi prihvatiti i na koji način će reagirati. Važno je da u svakom trenutku kontroliramo svoju ljutnju. Navodim samo od nekih mogućnost kako možete kontrolirati ljutnju:

Šarmantni, slatkorječivi, ali nesigurni… Tko su moderni ‘ženskaroši’?

  • U stanju ljutnje zapitajte se bi li većina ljudi reagirala kao vi
  • Definirajte što vas konkretno ljuti kod druge osobe , ponašanje ili vaš doživljaj situacije
  • Zapitajte se je li u pitanju ponašanju druge osobe ili je posrijedi vaša pretpostavka
  • Procijenite na koji način možete reagirati, vi u konačnici odlučujete kako ćete se ponašati
  • Budite otvoreni recite jasno i kratko što vas je razljutilo
  • Ako svoju ljutnju ne možete izreći izravno osobi koja vas je povrijedila podijelite svoju emociju s bliskim osobama
  • Tijelesna aktivnost može djelovati rasterećujuće

Ako teško kontrolirate ljutnju ili ne pronalazite način kako kontrolirali ljutnju, potražite pomoć stručnjaka, zasigurno postoji način da zagospodarite ljutnjom.

I zapamtite, pojedinci koji mogu kontrolirati ljutnju su snažne osobe. Ako ste od onih koji ne znaju kontrolirati ljutnju budite sigurni da ljutnja kontrolira vas. Posljedice nekontrolirane ljutnje mogu biti mnogobrojne, a na vam je želite li to ili ne.

Otkrivamo 4 tajne karizmatičnih osoba

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo