Novosti

4 namirnice ključne za vitalnost i zdravlje cijelog tijela

Iako su nam probiotici dobro poznat pojam, još uvijek olako shvaćamo njihovu važnost.

Čak i ako se suočavamo s učestalim probavnim tegobama, oslabljenim imunološkim sustavom, problemima s kožom, usporenim metabolizmom i nedostatkom energije, uzrok rijetko kad potražimo u crijevnoj flori.

A ona je važnija nego što mislimo!

Igra važnu ulogu u zaštiti probavnog sustava, jačanju imuniteta, regulaciji metabolizma, fermentaciji neprobavljenih sastojaka hrane, iskorištavanju i regulaciji pohrane energije, biosintezi esencijalnih vitamina (K, B1, B2, B3, B6, B12) itd.

Crijevna flora je konstantno na udaru 

Riječ je o vrlo složenom, ali i vrlo osjetljivom sustavu koji se u neravnoteži može naći zbog bolesti, stresa, fizičkih napora, starenja, uzimanja lijekova (protiv bolova i antibiotika), izlaganja toksinima, alergenima, alkoholnim pićima, te raznim aditivima i šećerima iz prehrambenih namirnica.

Kada je crijevna flora neuravnotežena, dolazi do oštećenja crijevne stijenke pri čemu crijeva postaju propusna.

Smanjuje se apsorpcija hranjivih tvari u tijelo te dolazi do nedostatka nutrijenata, a loše bakterije probijaju crijevni zid i šire se u organizam.

Kada crijeva postanu propusna, omogućen je prolazak i velikih molekula bjelančevina u krvotok, zbog čega dolazi do imunološkog odgovora gdje često organizam napada sam sebe.

Probiotici pomažu na način da obavljaju istu funkciju kao prirodna flora i time omogućuju crijevima da obnove mikrofloru koja će dalje samostalno obavljati funkciju.

Probiotici u svakodnevnoj prehrani 

1. Kiseli kupus

Bakterije u kiselom kupusu prilagođene su životu u kiseloj sredini, što znači da lako mogu preživjeti težak put kroz želudac, sve do crijeva. Osim probiotika, u kiselom kupusu nalazimo vlakna, vitamine C i K te željezo.

2. Kefir

U čaši kefira možete pronaći 10 do 30 sojeva različitih probiotika. Budući da se proces fermentacije temelji na kvascima i bakterijama koje temeljito prerađuju mlijeko, kefir može sadržavati manje laktoze od jogurta, što je odlična vijest za one osjetljivog želuca.

3. Sirevi

Iako je većina vrsta sira fermentirana, ne znači da svi oni sadrže probiotike. Dobre bakterije preživljavaju proces starenja u nekim sirevima, uključujući gaudu, mozzarellu, cheddar i svježi sir. Sir je i dobar izvor proteina bogat kalcijem, vitaminom B12, fosforom i selenom.

4. Kombucha

To je fermentirani crni ili zeleni čaj u koji se dodaje šećer, SCOBY ili kombucha gljiva (simbiotska kolonija bakterija i kvasaca) i ostavlja da fermentira. Napitak nakon fermentacije sadrži polifenole čaja, aminokiseline, vitamine, enzime i veliku količinu probiotika. Moramo pripaziti na činjenicu da kombucha sadrži i nešto alkohola.

Hrana nije dovoljna

Mnogobrojno „stanovništvo“ crijeva zahtijeva jednako raznolike izvore hranjivih tvari i bogatstvo probiotičkih sojeva. Teško je unijeti dovoljnu količinu i raznovrsnost probiotika isključivo prehranom.

Srećom, znanost nam nudi visoko kvalitetne probiotičke komplekse koji su u stanju popraviti nastalu štetu.

Međutim, prilikom odabira odgovarajućeg probiotika treba biti oprezan, jer korištenje široke lepeze soja probiotika omogućava njihovo djelovanje na neurološku, imunološku, gastroenterološku aktivnost i sl.

Na taj način su pokrivena sva područja i možemo biti sigurni da smo pomogli svojoj crijevnoj flori.

Golden Tree Complete Biotics je jedan od najkvalitetnijih i najkompleksnijih probiotika na tržištu, koji ispunjava i čak premašuje sve stroge kriterije. Uz potpuno prirodnu mješavinu prebiotika i dvadeset jedinstvenih, na kiselinu i žuč otpornih probiotičkih bakterijskih sojeva, zadovoljimo dnevne potrebe crijeva sa samo jednom kapsulom.

Ovdje provjerite koje sve stroge kriterije moraju ispuniti probiotici i na što točno treba obratiti pozornost, te saznajte sve što vam je potrebno da izbjegnete greške prilikom odabira.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo