Novosti

4 od 10 odraslih osoba ima povišen krvni tlak koji je vrlo često nedijagnosticiran

Svjetska liga za hipertenziju upozorava kako je povišen krvni tlak najveći ubojica današnjice te kako su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama svijeta.

Hrvatsko društvo za hipertenziju u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom ljekarničkom komorom, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim društvom za aterosklerozu uz veliku podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske obilježilo je Svjetski dan hipertenzije 17. svibnja 2016. provođenjem javnozdravstvene akcije na Cvjetnom trgu u Zagrebu koja je uključivala:

 • mjerenje krvnoga tlaka
 • mjerenje glukoze u krvi
 • kolesterola
 • tjelesne težine
 • udjela masnog i mišićnog tkiva u organizma

Cilj je bio podizanje svijesti o važnosti mjerenja krvnoga tlaka i ranog otkrivanja arterijske hipertenzije za koje je danas nedvojbeno dokazano da su glavni uzrok prijevremenog umiranja u cijelom svijetu. 

Po prvi puta na mjerenju su zajedno s liječnicima, medicinskim sestrama, studentima medicine i učenicama srednje medicinske škole, sudjelovali stručnjaci iz područja ljekarničke djelatnosti kao primjer zajedničke suradnje u prevenciji hipertenzije, podizanju svijesti, te uspješnosti liječenja i boljoj kontroli.

Posjetitelji su se tako nakon mjerenja mogli posavjetovati s liječnikom vezano za rezultate mjerenja te ljekarnikom također vezano uz savjete o zdravom životu, te nužnosti redovitog uzimanja lijekova propisanih od liječnika. Pozornost je bila usmjerena naročito na važnost ispravnog mjerenja i dobre komunikacije između svih – liječnika, medicinskih sestara, ljekarnika i bolesnika.

Ukazalo se se na moguće prednosti koje nosi telekomunikacija ukoliko se pravilno koristi. Sudionici su dobili pristup novoj aplikaciji Europskoga društva za hipertenziju, te vrlo korisnim edukativnim materijalima koji su pripremljeni u suradnji s tvrtkom Ericsson.

Savjeti Hrvatskog društva za hipertenziju

Hrvatsko društvo za hipertenziju ističe kako zdrav način života može uvelike pomoći u borbi protiv hipertenzije te kako je važno preuzeti brigu o sebi i svome zdravlju na sljedeće načine:

 • promijeniti prehranu iz nezdrave u zdravu
 • smanjiti prekomjeran unos kuhinjske soli i zasićenih masti
 • povećati tjelesnu aktivnost i više se kretati
 • prestati pušiti
 • smanjiti unos alkohola
 • reducirati stres koliko je to moguće

Također je vrlo važno redovito, na ispravan način i s provjerenim, klinički validiranim tlakomjerima mjeriti krvni tlak kod kuće, liječnika ili u svojoj ljekarni, redovito uzimati propisane lijekove, slušati savjete svog liječnika, razgovarati s medicinskom sestrom te svojim ljekarnikom koji je također tu da vam pomogne.

Sve ove akcije koje možete poduzeti već sutra uvelike će pridonijeti smanjenju rizika za kardiovaskularne bolesti.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo