40 posto karcinoma se može spriječiti - Ordinacija.hr

Novosti

40 posto karcinoma se može spriječiti

Više od 40 posto kancerogenih oboljenja je moguće spriječiti. Pitate se na koji način? Stručnjaci savjetuju: prestanite pušiti i prejedati se, ograničite unos alkohola, redovito vježbajte i obavite ciljano cijepenje protiv infekcija koje mogu uzrokovati karcinome.

kPrema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, karcinom je odgovoran za jedan od osam smrtnih slučajeva diljem svijeta. To znači da rak ubija više od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno. WHO upozorava: ako ne poduzmemo velike promjene, globalna će stopa smrtnosti porasti s ovogodišnjih 7.6 na 17 milijuna do 2030. godine.

Stručnjaci upozoravaju kako gotovo 21 posto svih karcinoma dolazi od infekcija poput humanog papiloma virua tj. HPV-a (uzrokuje rak vrata maternice) te infekcija hepatitisom koje uzrokuju karcinome želuca i jetre.

Iako je cjepivo za sprječavanje karcinoma širom dostupno zapadnim zemljama, ono gotovo da ne i postoji u zemljama u razvoju. Upravo iz siromašnih zemalja dolazi gotovo 80 posto smrtnih slučajeva izazvanih rakom vrata maternice.

“Ljudi koji imaju moć odlučivanja imaju priliku i obvezu promoviranjem korištenja cjepiva spasiti ljudske živote. Državnici moraju educirati svoju zajednicu kako bi pravilnim izborom i kontroliranim mjerama smanjili rizik od karcinoma”, izjavila je Cary Adams iz Međunarodne udruge za borbu protiv raka.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo