Novosti

5. Hrvatski dan ljekarni

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, ljekarne i ove godine obilježavaju 29. listopada kao Hrvatski dan ljekarni, na datum prvog pisanog spomena ljekarne na prostoru Hrvatske, u Trogiru 1271. godine.

Svrha obilježavanja Dana ljekarni jest jačanje svijesti javnosti o ljekarnama kao mjestima gdje se, uz lijekove i druge proizvode za zdravlje, mogu dobiti i stručni savjeti o pravilnoj uporabi lijekova i medicinskih proizvoda, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i općenito o poboljšanju kvalitete života. Obilježavanjem ovog dana želi se istaknuti i važnost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, naglasiti kompetencije i nužnost sustavne naobrazbe ljekarnika te skrenuti pozornost na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja, sprječavanju bolesti i poboljšanju kvalitete života.

Ovom prigodom, zainteresirani građani pozivaju se u ljekarne, ukoliko se žele informirati o lijekovima i drugim proizvodima za zdravlje. Ljekarnici diljem Hrvatske stručno su osposobljeni davati savjete o pravilnom uzimanju lijekova, čuvanju lijekova u “kućnoj ljekarni”, zbrinjavanju starih lijekova, o biljnim pripravcima, homeopatiji, dermokozmetici, održavanju tjelesne težine, ali i o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Tema ovogodišnjeg 5. hrvatskog dana ljekarni je hipertenzijauz moto “Ljekarnik Vam savjetuje – Jedan gram soli dnevno manje“. Tom temom nastoji se podići svijest o opasnosti prekomjernog unosa soli, povišenog krvnog tlaka i mogućim komplikacijama s kojima se osobe s visokim tlakom susreću.

Uz sve ostale potrebne mjere prevencije, umjereni unos soli jedan je od načina kojim sami možemo smanjiti rizik pojavljivanja povišenog krvnog tlaka. Ograničenjem unosa soli na manje od 100 mmoL natrija dnevno (5,8 grama kuhinjske soli) možemo pozitivno utjecati na svoje zdravlje.

Ljekarnici mogu dati savjete o svim rizičnim čimbenicima za nastanak hipertenzije te educirati zainteresirane o ispravnom uzimanju propisanih lijekova za snižavanje krvnog tlaka, načinima i važnosti samokontrole krvnog tlaka. U ljekarnama će biti dostupni i edukativni materijali te dnevnik za evidentiranje izmjerenih vrijednosti krvnog tlaka u okviru samokontrole.

S prim. dr. Marinom Kvarantanom, liječnikom Poliklinike Kvarantan razgovarali smo o arterijskoj hipertenziji: Prim. Kvarantan: Arterijska hipertenzija se može spriječiti!

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo