Novosti

800 000 djece u svijetu godišnje umre od pneumokoknih bolesti

Armano, Nonković, Ida Prester, Kelečić i Tešović

Prevencija je najbolja zaštita, stručnjaci se zalažu za uvođenje 13 valentnog cjepiva u novi Nacionalni imunizacijski program za djecu

Na okruglom stolu „Aj’ bok pneumokok“ okupili su se stručnjaci iz vodećih hrvatskih zdravstvenih institucija kako bi skrenuli pažnju na važnost cijepljenja protiv pneumokoka kod male djece i prevenciju pneumokoknih bolesti, najčešćih bolesti kod djece vrtićke dobi.

Pneumokok je najčešći uzročnik bakterijske upale pluća i upale srednjeg uha, ima rezistentnost na antibiotike i može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, posebice kada je riječ o maloj djeci.

„Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje umre 800.000 djece od teških pneumokoknih bolesti. Nažalost, u Hrvatskoj nemamo konkretne podatke koliko djece godišnje oboli od pneumokoknih bolesti jer se trenutno ne vodi potpuna evidencija. Prevencija je najbolja zaštita i željela bih poručiti svim roditeljima da se ne trebaju bojati cjepiva, već bolesti koja je nepredvidiva i može biti vrlo opasna po zdravlje djeteta“, istaknula je prim.mr.sc. Diana Nonković, dr. med. spec. epidemiolog, voditeljica odjela za nadzor nad zaraznim bolestima, HZJZ Split.

2019. godine u Nacionalni imunizacijski program uvedeno je cjepivo protiv pneumokoka, a protekom tri godine, točnije krajem 2021. godine raspisat će se novi natječaj za nabavu pneumokoknog cjepiva. Na tržištu su dostupna dva cjepiva koja sadrže različiti broj serotipova.

„Trenutno je u obaveznom imunizacijskom programu 10 valentno cjepivo. Kod uvođenja cjepiva u obavezni imunizacijski program struka je predlagala uvođenje 13 valentnog cjepiva koje štiti od tri dodatna serotipa, od kojih je serotip 19 A učestao u Hrvatskoj i može izazvati teške pneumokokne bolesti. Struka će ponovno predložiti uvođenje 13 valentnog cjepiva u obavezni program, a što će konačno biti odlučeno, mi to zaista ne znamo“, izjavio je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo