Novosti

9 godina borbe s rakom jajnika: Imamo vrhunske liječnike u Hrvatskoj. Da nema njih, ne bi bilo ni nas!

Ronalda Kovačević, oboljela od raka jajnika

Ronaldi Kovačević prije devet godina dijagnosticirana je ova zloćudna bolest koja godišnje pogađa četvrt miljuna žena, a danas ona trči maraton i na Međunarodni dan protiv raka jajnika poručila je svim bolesnicama: Dajte sve od sebe i slušajte svoje liječnike – to je najbolji put do uspjeha!

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju, Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatskog društva za internističku onkologiju i Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, organizirala 8. je svibnja u Hrvatskom Novinarskom domu javnu tribinu „To nisu samo ženske stvari“ povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika.

U panel diskusiji na teme: rad i komunikacija u multidisciplinarnom timu, novosti u liječenju raka jajnika, dosadašnja iskustava u genetskom testiranju žena oboljelih od raka jajnika, organizacija i rad genetskog savjetovališta za rak dojke i  jajnika, govorili su ugledni stručnjaci: prof. dr. sc. Herman Haller, mr. sc. Višnja Matković, prof. dr. sc. Damir Babić i prof. dr. sc. Ante Ćorušić.

„Usprkos činjenici da medicina velikim koracima svakodnevno napreduje, stupanj izlječenja ove zloćudne bolesti nije zadovoljavajući. Potrebna nam je još bolja organizacija na nacionalnoj razini, objedinjavanje i centralizacija kako bi se svaku pacijenticu moglo liječiti multidisciplinarnim pristupom koji je nužan kod ove zloćudne bolesti“, naglasio je prof. dr. sc. Herman Haller.

Kod raka jajnika probira nema, a preventivni pregledi ne daju željene rezultate. Kada se k tome pridoda činjenica da se bolest dugo razvija bez vidljivih simptoma suočavamo se s činjenicom da veliki broj pacijentica na liječenje dolazi u uznapredovaloj fazi bolesti.

„Rak jajnika nema ranih simptoma zbog čega se često otkriva u 3. i 4. stadiju bolesti kada su nam mogućnosti liječenja ograničene. Stoga je od ogromne važnosti da pacijentica dođe u pravu kliniku. Da bi liječenje bilo uspješno potrebna je suradnja ginekologa, ginekoloških onkologa, radiologa, radiopterapeuta, citologa i drugih stručnjaka koje na raspolaganju imaju samo veliki bolnički centri u Hrvatskoj“, objasnio je prof. dr. sc. Ante Ćorušić.

Testiranje koje pokazuje postoje li promjene na genetskoj strukturi u genima BRCA1 ili BRCA2, što govori da imate veći rizik obolijevanja od raka dojke i jajnika u Hrvatskoj se provodi od 2016. godine u tri centra koji se nalaze u Splitu, Rijeci i Zagrebu. Godišnje se testira oko 400 bolesnica od čega u Zagrebu između 150 i 200. S genetskim testiranjem za ciljanu terapiju biološkim lijekovima krenulo se s pacijenticama u recidivu.

 „U više od 50 posto slučajeva bolesnica koje boluju od najzloćudnijeg oblika raka jajnika bolest se vraća. Kod takvih pacijentica provodimo genetsko testiranje za ciljani oblik liječenja i ukoliko su rezultati testiranja pozitivni pacijentica ima pravo na liječenje ovom suvremenom terapijom“, naglasila je mr. sc. Višnja Matković.

Publci u dvorani obratila se i Ronalda Kovačević, pacijentica dr. Višnje Matković, koja se već 9 godina bori s rakom jajnika, a svakodnevno trči i uspješno se priprema za maraton.

„Možda zvuči nevjerojatno, ali tijekom ovih 9 godina borbe s rakom jajnika doživjela sam bezbroj predivnih trenutaka što mogu zahvaliti svojoj obitelji i prekrasnom timu liječnika i medicinskog osoblja koji brinu o meni. Moja poruka oboljelima jest: dajte sve od sebe i slušajte svoje liječnike jer imamo doista prekrasne stručnjake. Da nema njih, ne bi bilo ni nas!“, oduševila je svojim emotivnim govorom sve prisutne u dvorani gđa. Kovačević.

Sindrom policističnih jajnika dijagnoza je za cijeli život i traži integrativni pristup liječenju i nakon reproduktivne dobi

Liječenje raka jajnika novim biološkim lijekovima u kombinaciji s ciljanom terapijom za svaku pojedinu pacijenticu bude nadu da će trenutna stopa petogodišnjeg preživljavanja u Hrvatskoj s 35 posto porasti na željenih 45 posto. Koje su mogućnosti prevencije ove bolesti?

„Već je poznata činjenica da pilule za kontracepciju imaju zaštitini učinak na način da 5 godina uzimanja pilula vjerojatno jamči zaštitu od pojave raka jajnika sljedećih 10 do 15 godina. Kada je u pitanju najzloćudniji oblik raka jajnika jedan od oblika prevencije jest mogućnost preventivnog odstranjivanja jajnika i jajovoda ukoliko žena ima između 35 i 45 godina i nalazi se u rizičnoj skupini. Također, kod uzimanja hormonskog nadomijesnog liječenja dokazan je minimalan rizik koji ženu čini podložnijom ovoj bolesti pa tu treba odvagati korist koju žena ima od ove terapije i mogućeg rizika, što nas opet vraća na priču o individualnom pristupu u liječenju svake žene“, objasnio je prof. dr. sc. Herman Haller.

Rak jajnika godišnje se u svijetu dijagnosticira u gotovo četvrt milijuna žena, a 140 tisuća žena godišnje umre od njega. Statistika govori da će samo 45 posto žena s rakom jajnika preživjeti pet godina, dok će isti period preživjeti 89 posto žena oboljelih od raka dojke.

„Koliko god rak jajnika bio strašna bolest, stvari se u medicini toliko ubrzano razvijaju da postoje šanse da ćemo za 5 godina na istome mjestu razgovarati o raku kao kroničnoj bolesti koja se može uspješno liječiti“, zaključio je prof. dr. sc. Damir Babić.

Znate li koji su simptomi raka jajnika?

M. R. S.

Foto: Ognjen Karabegović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo