Novosti

Active health bubble – edukativne radionice za oboljele od dijabetesa tipa 2

Shutterstock

Najraširenija bolest suvremenog doba je dijabetes tipa 2, od koje je u svijetu oboljelo preko 400 milijuna ljudi, a procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj više od 400 tisuća, od kojih veliki broj niti nema postavljenu dijagnozu.

Naime, ovaj „tihi ubojica“ kod mnogih osoba u svom razvoju ostane gotovo neprimjetan, bez simptoma koji bi ukazivali na poremećeno stanje u organizmu, a dijagnoza se postavlja nakon kontrole šećera u krvi, često i nekoliko godina nakon razvoja bolesti. Ukoliko se dijabetes tipa 2 ne otkrije na vrijeme, mogu se razviti dugoročne komplikacije koje, među ostalim, izazivaju i srčani i moždani udar. 

Dijabetes tipa 2 javlja se u srednjoj dobi, a uz genetske predispozicije, izazvan je lošom prehranom i nedostatkom kretanja, a stres može pridonijeti da se stanje brže pogorša.

U cilju osvještavanja i edukacija oboljelih, kao i onih koji spadaju u rizičnu skupinu, osmišljen je projekt Active health bubble. Ovaj inovativni i motivirajući koncept nastoji oboljele od šećerne bolesti, kao i članove njihovih obitelji, potaknuti na aktivan i svjestan pristup zdravlju, putem informativnih i motivacijskih radionica, na kojima će naučiti jednostavne postupke kontrole bolesti, kako ih ne bi ograničavala u svakodnevnim aktivnostima.

Radionice u okviru Active health bubble-a namijenjene su osobama kojima je dijagnosticiran početni oblik ili dijabetes tipa 2, gdje su osnovni principi liječenja promjena prehrane, tjelesna aktivnost i samokontrola. 

Radionice su nadopuna standardne terapije propisane od liječnika, kako bi se potakla samomotivacija, pozitivno razmišljanje, tjelovježba i kvalitetan plan prehrane. Radionice imaju i praktični dio, gdje će polaznici na konkretnim primjerima sastaviti svoj plan prehrane i postaviti svoje ciljeve.

Na radionice su dobrodošli i članovi obitelji te osobe koje su pod stresom i sami osvještavaju potrebu promjene načina života, smanjenja stresa i otkrivanja novih vrijednosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, a u tom procesu trebaju pomoć i podršku.

Predviđene su radionice u četiri grada u prvoj polovici godine. Prva uspješna radionica održana je 15. ožujka u Rijeci, a sljedeća se organizira u Zagrebu 12. travnja (od 14.00 do 17.00 sati, Ilica 49/I, Obrtnička komora Zagreb). Nakon te radionice, u planu su još dvije, u Zadru i u Požegi.

Ulaz na radionice slobodan je za sve sudionike, a prijaviti se može putem e-maila: aktivno.zdravo@gmail.com i na broj telefona: 097 681 9243.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo