Novosti

Akcija za dostupniju biološku terapiju oboljelima od upalnih reumatskih bolesti

U Hrvatskoj je gotovo 85.000 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti. Uz pomoć biološke terapije njih 1400 vratilo se normalnom životu, no još je gotovo 6000 kandidata za biološku terapiju kojima je ovaj jedini učinkoviti lijek nedostižan zbog financijskih ograničenja u bolnicama.

Upozorava na to Udruga Remisija koja je u sklopu akcije “Vratili smo se“ provela internetsku anketu među oboljelima i njihovim obiteljima.

Više od 93% ispitanika oboljelih od upalnih reumatskih bolesti potvrdilo je kako im je biološka terapija omogućila samostalnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti i značajno poboljšala kvalitetu života, a njih 80% ponovno su postali radno sposobni.

Čak 76% sudionika ankete potvrdilo je kako oboljeli uz biološku terapiju u svakodnevici funkcioniraju gotovo kao i prije oboljenja. Štoviše, njih 85% primijetilo je poboljšanje kvalitete cjelokupnog obiteljskog života, jer u svakodnevnim aktivnostima prestaju ovisiti o pomoći ukućana.

Povratak u normalu

Više od 72% oboljelih, zahvaljujući biološkoj terapiji, uvelike je smanjilo izostanke s posla zbog bolovanja, a 88% njihovih kolega primijetilo je poboljšanja u radnoj sposobnosti i samostalnosti.

Zbog dokazanog, iznimnog unapređenja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji, Udruga Remisija zalaže se da terapija bude dostupna svima koji su kandidati za ovaj oblik liječenja. Za usporedbu, u Sloveniji se na milijun stanovnika za biološku terapiju izdvaja četverostruko više sredstava nego u Hrvatskoj, dok Španjolska, Francuska i Njemačka izdvajaju od 4 do gotovo 7 puta više nego Hrvatska.

Svaki pacijent treba dobiti priliku za kvalitetan život

“Izlaskom HZZO-a iz državne riznice početkom ove godine, sukladno najavi ministra zdravlja Siniše Varge, povećana su sredstva za posebno skupe lijekove ali to, na žalost, nije dovoljno. Potrebno je osigurati da trošak biološke terapije od prvoga dana snosi HZZO, jer u ovom trenutku imamo dvostruka financijska ograničenja; liječenje biološkom terapijom u prvih godinu dana o teret bolničkih proračuna, a tu je i limit HZZO-a za ustanove koje koriste sredstva iz fonda skupih lijekova.

Zahvalni smo i ministru i drugim uključenima što su prepoznali i podržali naša nastojanja, pa vjerujem da će se u što skorije vrijeme iznaći način da svaki pacijent dobije svoju priliku za kvalitetan život“, rekao je Nenad Horvat, predsjednik Udruge Remisija.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo