Novosti

Akcijom Terry Fox Run prikupljeno 155.000 kuna

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val – potvrdili su konačan iznos sredstava prikupljenih jubilarnim 15. izdanjem humanitarne akcije Terry Fox. Donacije su se prikupljale do Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače 2015. godine, a konačni prikupljeni iznos je viši nego prošle godine te iznosi 155.000 kuna.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Cilj humanitarne akcije Terry Fox Run je prikupljanje sredstava za istraživanje raka te pomoć oboljelima od te opake bolesti. U proteklih petnaest godina prikupljeno je 4.895.000 kuna, a sredstva prikupljena tijekom proteklog izdanja namijenjena su Institutu Ruđer Bošković, kojem su organizatori Terry Fox Runa i ranije pomagali.

U povodu ovogodišnje donacije dr. sc. Sonja Levanat iz Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković izjavila je: “Zahvaljujući donaciji u sklopu akcije Terry Fox u Hrvatskoj prije nekoliko godina je napravljeno genetičko testiranje žena na nasljedni rak dojke, ali i jajnika. Ta je donacija bila veliki iskorak jer je pokazala koliko mogu znanstvena istraživanja doprinjeti boljoj prognozi i prevenciji bolesti. Donacija koju smo dobili ove godine nastavak je tih istraživanja.“

Ovogodišnja donacija će se koristiti za istraživanja tumora jajnika na Institutu Ruđer Bošković. Svrha ovog istraživanja je pronalaženje novih pokazatelja tzv. biomarkera, koji bi pomogli u ranoj detekciji, prognozi i klasifikaciji tumora jajnika. Naime, za tu vrstu tumora ne postoje rani pokazatelji niti adekvatni testovi osim ako se radi o genetičkoj osnovi, zbog obiteljske anamneze kad se radi o naslijeđenom karcinomu dojke i/ili jajnika, a koji se temelji na mutacijama gena BRCA1 i 2. Donacija će se koristiti sa ciljem da se nađu nove ciljane mete za tumore jajnika koje će pomoći u ranoj detekciji, prognozi i boljoj terapiji.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. Damir Eljuga, također je naglasio važnost ove donacije: “Rak jajnika je najzloćudniji tumor u tijelu žene i dobio je naziv tihi ubojica. S obzirom na to da nema rane simptome bolestii najčešće se otkriva u proširenoj fazi bolesti. Odlazak na redovite ginekološke preglede je stoga izuzetno važan jer od njega, na žalost, u Hrvatskoj  svake godine oboli 450, a umre 300 žena.“

I sam Terry Fox je s pokretanjem “Maratona nade” želio svoj trud i prikupljeni novac usmjeriti u istraživanje raka jer je to najkraći put do otrkivanja lijeka za rak. Iako svjestan da vjerojatno neće spasiti njega vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će pronaći lijek. Zloćudni tumor kosti osteosarkom, zbog kojeg je Terry Fox izgubio nogu i umrao, je u današanje doba izlječiv u čak preko 80 posto slučajeva, pa je i važnost ulaganja u istraživanje i doprinos svih akcija Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljiv.

Organizatori zahvaljuju svim tvrtkama i osobama koje su sudjelovale s donacijama ili su na drugi način poduprijeli zajedničku borbu protiv ove zloćudne bolesti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo