Novosti

Ako promijenimo prehrambene navike samo jednog djeteta, u budućnosti će to biti cijela obitelj

Desetu obljetnicu projekta Vrtim Zdravi Film obilježile su velike brojke i uspjesi, ali najveći su trag ipak ostavile one toplije, ljudske priče.

Kao ambasadori i heroji projekta, uključeni učitelji iz čak 952 osnovne škole diljem Hrvatske svojim trudom i zalaganjem prenijeli su znanje o usvajanju zdravih životnih navika do najmlađih generacija.

U suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, tvrtka Nestlé pokrenula je projekt Vrtim Zdravi Film koja je prve sezone obuhvaćala nekoliko osnovnih škola i stotinjak djece. Ove godine obilježava se deseta godišnjica programa koji je nadišao svoju inicijalnu ideju, a čak 68.000 učenika koji su do danas učili o zdravim životnim navikama. Ključ uspjeha bili su puno rada, ali i puno ljubavi učitelja za svoj posao.

Svaki od njih odabrao je svoj način, primjerice mnogi su u sadržaj uveli i neke nove nastavne metode i tehnologije. Tako je Damir Popović, učitelj tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Šemovec kod Varaždina, predavanja u potpunosti prilagodio online načinu nastave te za svoje učenike pripremio edukativne igre, videozapise, prezentacije i ankete na temu promjene loših prehrambenih navika. Rezultatima je i više no zadovoljan jer, kako ističe, ako promijenimo prehrambene navike samo jednog djeteta, u budućnosti će to biti cijela obitelj.

S ovime se slaže njegov kolega Nino Šešelj iz OŠ don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću:

Vrtim Zdravi Film trebao bi se proširiti i na niže razrede, kako bi djeca od najmlađe dobi bila upoznata s posljedicama nepravilne prehrane. S tim ciljem prošle su godine iskusni Vrtim Zdravi Film sedmaši po prvi put uveli polaznike trećih razreda Univerzalne sportske škole u projekt i na svom primjeru pokazali svu važnost ovakvog pristupa. Sa zdravim navikama nužno je krenuti što ranije, poručio je Nino.

Koliko je Vrtim Zdravi Film dotaknuo brojne generacije svojih polaznika istaknula je i Mirna Mikić, učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Dragutin Tadijanović u Slavonskom Brodu, čiji su brojni učenici po završetku projekta naučeno iz projekta nastavili primjenjivati i u daljnjem životu.

Mnogi od njih svoje su školovanje nastavili u zdravstveno usmjerenim školama i fakultetima kao budući liječnici, nutricionisti ili sportaši. Oni su najbolji dokaz da ovaj projekt živi dalje, istaknula je Mirna.

Ravnatelj OŠ Kraljevica Davor Juriša istaknuo je važnost učenja kroz igru, za što je u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film pripremljena i igra Supermarket. “Od velikog broja namirnica nacrtanih na karticama koje se kupuju u supermarketu učenici su mogli slagati glavne obroke s međuobrocima te iz prve ruke učiti kako kombinirati namirnice, odabrati one najbolje i prenijeti to znanje i na svoje ukućane. S višom razinom znanja igra postaje sve složenija, a glavni joj je cilj učenje o pravilnoj prehrani”.

Osim u osnovnim školama, projekt se s lakoćom primjenjivao i u ostalim obrazovnim ustanovama, a možda najljepša priča stiže iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Križevcima. Učiteljica Snježana Mergon za polaznike s lakšim intelektualnim teškoćama u sklopu projekta pripremala je brojne prilagođene sadržaje, među kojima im je najzanimljivija bila igra kupovanja i slaganja namirnica.

Kroz zajedničke obroke u školskoj kuhinju djeca su komentirala jelovnik, učila što je preporučljivo jesti te time modificirala odnos prema hrani i redovitim obrocima. Također su naučila sušiti voće za zdrave grickalice, slagati prirodne sokove, kuhati pudinge i kompote te time stekla praktična znanja za što zdraviji život, istaknula je Snježana.

Ipak, pred svima njima je još puno posla. Pomaci su uočljivi, no sa svakom novom generacijom dolaze i neki novi trendovi, pitanja i poteškoće. Suočiti se s njima i usmjeriti djecu prema zdravijoj budućnosti najveći je izazov svih sudionika projekta Vrtim Zdravi Film.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo