Novosti

Alge pomažu u liječenju limfoma

Ekstrakt algi bi uskoro mogao postati sjajan tretman za liječenje karcinoma imunološkog sustava poznatijeg kao limfom. Pokazali su to preliminarni rezultati istraživanja.

Znanstvenici su, za potrebe studije, eksperimentirali sa spojevima izvedenima iz algi i koristili ih za liječenje limfoma klasificiranih u stanice B skupine.

“Neki oblici stanica B limfoma su otporni na standardno liječenje. Zbog toga su nam potrebni novi oblici terapija”, izjavio je profesor Mohammad Irhimeh, docent hematologije i onkologije Sveučilišta Hashemite iz Jordana.

Znanstvenici su ranije izvijestili kako su prilično sigurni da sastojak pod imenom fucoidan, pronađen u algama, ubija tumorske stanice kod miševa i ljudi.

U novoj studiji, Irhimeh i njegovi kolege su testirali stanice ljudskog limfoma s ekstraktom alge koji se prodaje komercijalno. Otkriće je pokazalo da spomenuti ekstrakt sprječava rast kancerogenih, ali ne utječe na zdrave stanice.

Rezultati istraživanja su prezentirani na internacionalnoj konferenciji američkog Udruženja za istraživanje karcinoma, održanoj u Jordanu.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo