Novosti

Aminokiseline pokazale učinkovitost u liječenju ozljeda mozga

Američki su znanstvenici otkrili visoku učinkovitost aminokiselina u obnovi kognitivnih funkcija osoba koje su prošle kroz moždanu traumu. Iako je istraživanje provedeno na miševima, znanstvenici smatraju kako se obećavajući rezultati liječenja očekuju i kod ljudi.

kLiječnici su za potrebe istraživanja hranili miševe aminokiselinama pod nazivom: leucin, izoleucin i valin. Treba reći kako su svi miševi patili od traumatskih oštećenja mozga. Riječ je o tri esencijalne aminokiseline (BCAA), koje su i prije pokazale dobre rezultate u liječenju teških ozljeda mozga. Miševi su, nakon završene terapije, pokazali puni kognitivni oporavak. Osim toga, reagirali su na podražaje upravo poput nepovrijeđenih miševa.

“Osobama s traumatskim oštećenjima mozga savjetujemo primjenu spomenutih aminokiselina u obliku dodataka prehrani. Vjerujemo kako je oralna suplementacija bolja od intravenske jer mozak na taj način dobiva neprekidne doze koje stvaraju povećanu učinkovitost”, izjavila je dr. Akiva Cohen, autorica istraživanja.

Ovo zanimljivo istraživanje pokazuje kako dodaci prehrani mogu pružiti mozgu sirovine koje su mu neophodne za samostalno izlječenje.

Istraživanje je objavljeno u online izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo