Novosti

Ana Ugarković spremila tortu za transplantirane osobe

Inicijativa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi “Moj drugi rođendan“ počela je na najslađi mogući način – izradom torte najpoznatije hrvatske kuharice Ane Ugarković.

“Moj drugi rođendan“ okupio je neke od osoba koje žive zahvaljujući presađenim organima, na druženju u prigodnoj atmosferi s potpredsjednikom Vlade i ministrom Darkom Milinovićem. Prije samoga događaja Ana Ugarković spremila je tortu za pacijente s transplantiranim organom čiji je recept predstavila i u svojoj televizijskoj emisiji “Kod Ane“.

kPrimiti organ znači ponovno se roditi, a napraviti rođendanski tortu za osobe s transplantiranim organom bio je, po riječima Ane Ugarković: “izazov i čast kojoj ne možete odoljeti“.

Moj drugi rođendan“ inicijativa je Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koja je dio ovogodišnjeg projekta obilježavanja Europskog dana darivanja organa, koji se ove godine slavi 16. listopada. Hrvatska ga obilježava kao najmlađa i, prema broju darivatelja, ove godine najuspješnija članica Eurotransplanta –- europske organizacije koja koordinira razmjenu organa između zemalja članica u slučajevima kada je to potrebno. Zaslugom ove organizacije može se, primjerice, dogoditi da, ako i vama zatreba transplantacija, dobijete novo srce iz Belgije ili jetru iz Austrije.

Na svojem “drugom rođendanu“ pacijenti s transplantiranim organom družili su se s Potpredsjednikom Vlade i ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem, razmijenili su svoja iskustva u vezi s problematikom transplantacije i u najveselijem trenutku druženja degustirali su “rođendansku tortu“ koju je izradila Ana Ugarković.

Ana nam je prišapnula kako se radi o receptu koji je potpuno nov i nije objavljen niti u jednoj njenoj knjizi do sada. A ekskluzivno je predstavljen u njezinoj posljednjoj emisiji “Kod Ane“. U šali smo je upitali je li među sastojke stavila šalicu dobrote i zrnce humanosti, na što se Ana s odobravanjem nasmiješila.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo