Novosti

Aneurizma mozga – faktor rizika je dob iznad 40 godina, ali i ženski spol

Foto: Shutterstock

Simboličnim puštanjem balona udruga Kreni na vrijeme obilježila je Dan Aneurizme mozga. Cilj manifestacije je podizanje svijesnosti o aneurizmi mozga, prepoznavanje simptoma, čimbenika rizika, kao i preventivnih mjera, metoda lječenja jer sve to može nekome spasiti i život.

Najnovije svjetske ankete pokazale su da 90% ispitanika nije znalo gotovo ništa o aneurizmi mozga, pa tako niti o prepoznavanju simptoma, prevenciji i važnosti brze reakcije. Više od 40% slučajeva rupturiranih aneurizmi mozga imaju kobne posljedice.
Smrtnost od rupturirane aneurizme iznosi 40%, a postotak invalidnosti u onih koji prežive se penje na 66%. Procijenjeno je kako jedna od 50 osoba u svijetu ima nerupturiranu aneurizmu krvnih žila mozga, dok u Hrvatskoj od nje umre oko 100 osoba godišnje.
Na ovom događanju liječnici su upozorili na dolje navedene simptome i faktore rizika.
 

Koji su simptomi aneurizme?

Upozoravajući simptomi rupture aneurizme:

 • Iznenadna izuzetno jaka glavobolja,
 • Mučnina / povraćanje
 • Poremećaj ili gubitak svijesti,
 • Naglo zamućenje vida ili dvoslika, opušten očni kapak i ukočen vrat

Faktori rizika su:

 • Pušenje,
 • Povišen krvni tlak,
 • Obiteljska anamneza,
 • Dob iznad 40 godina života,
 • Češće ženski spol,
 • Zolupotreba droga,
 • Traumatske povrede glave
Aneurizme se mogu pojaviti bilo gdje u mozgu, na bilo kojem dijelu arterije, ali najčešće su na račvištima velikih arterija baze lubanje ili na mjestima odvajanja njihovih grana. Kao posljedica širenja aneurizme može doći do njezinog pucanja, uzrokujući krvarenje u mozgu. Najčešće se ruptura aneurizme mozga događa u prostoru između mozga i tankog tkiva koje pokriva mozak. Ova vrsta krvarenja naziva se subarahnoidalno krvarenje (SAH), brzo postaje opasna za život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.
Rana dijagnoza, praćenje i prema potrebi liječenje nerupturirane aneurizme mozga je poželjno i može spriječiti njezino puknuće u budućnosti i spasiti živote ljudi.
 

Brojni poznati dali podršku

Svoju podršku ovom događanju dale su osobe iz javnog života: glumac Rene Bitorajac, Goran Grgić, bivši nogometaš Dario Šimić i ravnatelj zagrebačkog kazališta Gavella.
Događaju su prisustvovali: prof.dr.sc. Krešimir Rotim, dr.med.,neurokirurg dr.sc. Marta Borić,dr.med.,neurokirurg dr.sc. Vladimir Kalousek, dr.med. radiolog doc.dr.sc. David Ozretić, dr.med. radiolog Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore te pacijenti koji su preboljeli aneurizmu mozga.
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo