Astma povisuje rizik dijabetesa i bolesti srca - Ordinacija.hr

Novosti

Astma povisuje rizik dijabetesa i bolesti srca

Astmatičari su izloženi većem riziku od razvijanja šećerne ili srčane bolesti, tvrde stručnjaci Američke akademije za alergije, astmu i imunologiju.

Oni su pratili gotovo 2400 astmatičara kroz razdoblje od 19 godina i njihove podatke usporedili s gotovo 4800 ispitanika bez astme (kontrolna skupina). Ustanovili su kako je među osobama koje nisu bolovale od astme bilo 104 slučajeva dijabetesa na 100.000 osoba u odnosu na 138 slučajeva dijabetesa na 100.000 astmatičara. Kada su u pitanju bolesti srca, njih je razvilo 134 na 100.000 astmatičara, tj. 189 na 100.000 ispitanika bez astme.

“Dok je važno da kliničari budu svjesni povećanog rizika od bolesti koronarne arterije i dijabetesa kod astmatičara, ova se otkrića trebaju pažljivo tumačiti, s obzirom na njihovu preliminarnu prirodu. S obzirom na značajni udio osoba pogođenih astmom, moramo pažljivo nadzirati mogući učinak epidemiologije astme na epidemiologiju drugih kroničnih bolesti”, objasnio je dr. Young J. Juhn iz Klinike Mayo, voditelj istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo