Novosti

Bananama protiv AIDS-a!

Mogu li banane pomoći u borbi s HIV-om? Američki znanstvenici tvrde da mogu! Naime, najnovije je istraživanje pokazalo da prirodna tvar iz banana može zaštiti žene od seksualnog prijenosa HIV-a.

Znanstvenici su, tijekom laboratorijskih istraživanja, otkrili da lektin pod imenom banlec ima istu učinkovitost kao i dva HIV lijeka koji su trenutno u upotrebi. Lektini su bjelančevine koje sudjeluju u prenošenju šećera. “Vezivanjem” ovojnice HIV-1 proteina bogatog šećerom, banlec zaustavlja ulazak virusa u tijelo.

Rezultati istraživanja objavljeni u najnovijem izdanju Journal of Biological Chemistry, predviđa kako bi banlec mogao postati jeftiniji i visoko učinkovit novi sastojak vaginalnih mikrobicida. Potvrdili su to i istraživači Sveučilišta Michigan.

“Problem s nekim HIV lijekovima je taj što virus može mutirati i postati otporan, međutim to je teže izvedivo u prisustvu lektina. Lektini se mogu vezati za šećere otkrivene na različitim mjestima HIV-1 ovojnice. Virus će, po svoj prilici, morati nekoliko puta mutirati kako bi probio ovojnicu”, izjavio je autor istraživanja dr. Michael D. Swanson.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo