Novosti

Besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om do 1. srpnja dostupna je svim hrvatskim srednjoškolcima

Shutterstock

Iako je cijepljenje besplatno za učenike osmih razreda, a do 1. srpnja ove godine i za sve srednjoškolce, procijepljenost u Hrvatskoj i dalje je mala. Jedan od razloga je i nedostatak informacija i brojne predrasude koje okružuju HPV infekciju i cijepljenje protiv HPV-a.

Udruga SVE za NJU, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokrenula je javnozdravstvenu kampanju „Druga prilika“ s ciljem informiranja i educiranja javnosti o sigurnoj i učinkovitoj prevenciji nekoliko vrsta raka koje uzrokuje humani papilomavirus (HPV). Kako bi potaknula adolescentice i adolescente, ali i njihove roditelje, nastavnike i profesore na informiranje i razgovor sa stručnjacima o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a, udruga SVE za NJU, u suradnji s Gradskom četvrti Gornja Dubrava, organizirala je tribinu „Druga prilika“.

Cjepivo protiv HPV-a jedino je cjepivo protiv raka u svijetu, a u Hrvatskoj je dostupno posljednjih 11 godina. „Iako je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a do 1. srpnja ove godine i za sve srednjoškolce, procijepljenost u Hrvatskoj i dalje je nezadovoljavajuća. Jedan od razloga je i nedostatak informacija i brojne predrasude koje okružuju HPV infekciju i cijepljenje protiv HPV-a“, istaknula je dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a.

Sudionici tribine osvrnuli su se na neke od najčešćih predrasuda vezanih uz cijepljenje protiv HPV-a, naglasivši pritom da dosad provedena istraživanja u zemljama s visokom stopom procijepljenosti pokazuju veliku efikasnost cjepiva kroz smanjenje infekcije HPV-om i genitalnih bradavica kod adolescentica i mladih žena za više od 90 posto. U svijetu je dosad primijenjeno više od 270 milijuna doza cjepiva, a zabilježene su uglavnom blage nuspojave u obliku lokalne reakcije na mjestu uboda i privremene glavobolje.

HPV: tipovi, simptomi i bolesti koje uzrokuje

Informiranjem protiv neznanja

Da je neznanje jedna od glavnih prepreka u zaštiti zdravlja od bolesti uzrokovanih HPV-om, pokazuju i podaci istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o rizicima HPV infekcije koje je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba proveo u suradnji s agencijom Ipsos.

„Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole“, istaknula je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Ipak, posljednji podaci o procijepljenosti u Gradu Zagrebu pokazuju značajan porast procijepljenosti i dječaka i djevojčica, što je rezultat sveukupnih napora za podizanje svijesti o važnosti cijepljenja u zaštiti zdravlja mladih. To je potvrdila i specijalistica školske medicine Ljiljana Josipović, istaknuvši važnost višegodišnjeg rada na terenu i suradnje liječnika sa školom i roditeljima, što je rezultiralo izvrsnim odazivom na cijepljenje među srednjoškolcima u Sesvetama.

Crne brojke

Rak vrata maternice – ključne stvari koje moraju znati djeca i roditelji

Najčešća komplikacija HPV infekcije je rak vrata maternice, od kojeg je u 2018. u Hrvatskoj oboljelo 266 žena, a bitku s bolešću izgubilo njih 175.

„Danas, kada nam je na raspolaganju provjerena i učinkovita prevencija bolesti uzrokovanih HPV-om, od raka vrata maternice ne bi smjela oboljeti više nijedna žena“, zaključila je psihologinja Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU.

Rak vrata maternice – prevencija, dijagnoza i liječenje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo