Novosti

Besplatni specijalistički pregledi glave i vrata u KB “Dubrava”

U utorak 13. travnja od 15 do 19 sati u ambulantama Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju (MFK) Kliničke bolnice „Dubrava“ (Avenija Gojka Šuška 6.) održat će se besplatni specijalistički pregledi za javnost bez potrebe prethodnog naručivanja i bez uputnica HZZO-a.

Ovim se putem pozivaju građani koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na vratu ili glavi, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata da se odazovu ovoj javno-zdravstvenoj akciji.

Cilj akcije, čiji je organizator Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB „Dubrava“, je poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti – simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju. Ova javno-zdravstvena akcija održava se u sklopu Tjedna svjesnosti o raku glave i vrata koji se održava od 12. do 18. travnja širom svijeta, a kojeg organizira Savez za rak glave i vrata. U lipnju prošle godine pod sloganom Želimo govoriti akciji se taj dan odazvalo 1014 osoba koje su pregledane na MFK i ORL odjelima u dvanaest hrvatskih bolnica koje su sudjelovale u besplatnim specijalističkim pregledima.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Glavni su čimbenici rizika pušenje i alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje, s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini. Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

 
Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo