Novosti

Besplatni specijalistički pregledi glave i vrata

Javnozdravstvena akcija besplatnih specijalističkih pregleda glave i vrata za javnost se održava danas, 10. svibnja od 15 do 19 sati u Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava.

Pregledi se održavaju bez prethodnog naručivanja i bez uputnica HZZO-a. Pozivaju se građani koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na vratu ili glavi, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata da se odazovu ovoj javnozdravstvenoj akciji.

Cilj akcije, koja se održava povodom Tjedna svjesnosti o raku glave i vrata jest poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti – simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju.

kProšle je godine u ovu javno-zdravstvenu akciju bilo uključeno više od 30 država izvan SAD-a, a samo u bolnici u Dubravi je pregledano više od 350 osoba. Kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata HLZ-a nositelji su akcije u našoj zemlji koja se u svijetu organizira 14 godinu zaredom.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Glavni su čimbenici rizika pušenje i alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje, s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini. Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

Najčešći su simptomi i znakovi raka glave i vrata:

  • kuporna grlobolja
  • teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju
  • trajno začepljen nos ili uporna krvarenja iz nosa
  • čvor na vratu
  • produljena promuklost ili promjene u tonu glasa
  • bol koja sijeva u uho
  • gubitak osjeta u dijelu lica
  • neobične bijele (leukoplakija) ili crvene (eritroplakija) mrlje u ustima
  • rane u ustima
  • rane na koži glave i vrata

Imunološke stanice predviđaju uspjeh liječenja raka glave i vrata

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo