Novosti

Besplatno se testirajte na hepatitis

Tema ovogodišnje kampanje “Ovo je hepatitis…” usmjerena je na činjenicu da je hepatitis “tihi ubojica“, ne bira koga, kada i gdje će pogoditi, bolest nema lako prepoznatljive simptome ali može prouzročiti smrt.

Udruga “Hepatos” i Savez oboljelih od hepatitisa (SOH RH) obilježavaju Svjetski dan borbe protiv hepatitisa savjetovanjem i besplatnim i anonimnim testiranjem na ovu bolest 28. srpnja na otoku Pagu. Na popularnoj plaži Zrće moći ćete dobiti savjete i testirati se na hepatitis od 14 do 17 sati, u šatoru Crvenog križa na samom ulazu plaže.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa dio je globalne kampanje s ciljem podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

Prema podacima SZO, u svijetu ima oko 170 milijuna osoba oboljelih od HCV i 350 milijuna oboljelih od HBV (kronični nositelji), dakle više od 500 milijuna osoba ima kronični hepatitis B ili C, a novo dijagnosticiranih slučajeva HCV svake je godine 3 – 4 milijuna.

Procjenjuje se da je samo u europskoj regiji SZO 14 milijuna oboljelih kroničnog HBV i oko devet milijuna od kroničnog hepatitisa C, a godišnje umire 36.000 od HBV i 86.000 od posljedica uzrokovanih HCV – duplo više nego od AIDS-a. Godišnje se na razini SZO regija Europa registrira više od 8.000 novih slučajeva HBV i više od 29.000 novooboljelih od HCV.

Osim udruga bolesnika članica Saveza oboljelih od hepatitisa RH, ove će se godine na Zrću pridružiti brojni stručnjaci i predstavnici lokalne uprave i samouprave, državnih i međunarodnih institucija i organizacija kao što su voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, voditelji Referentnih centara MZSS-a, liječnici Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo te županijskih zavoda iz Gospića, Splita, Zadra, Rijeke, Pule; župan Ličko-senjske županije, grad Novalja, Dom zdravlja Novalja, Crveni križ…

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa od ove godine pa nadalje provodi se 28. srpnja kao službenim danom Svjetske zdravstvene organizacije. Tema ovogodišnje kampanje “Ovo je hepatitis…“ usmjerena je na činjenicu da je hepatitis “tihi ubojica“, ne bira koga, kada i gdje će pogoditi, bolest nema lako prepoznatljive simptome ali može prouzročiti smrt. Upravo se zbog toga sloganom “Hepatitis se može dogoditi svakome, svugdje. Saznaj. Suoči se“. želi potaknuti ljude na testiranje i ranu dijagnostiku bolesti, jer je to najučinkovitiji način suprotstavljanja ponekad i smrtonosnim posljedicama.

U Republici Hrvatskoj 80 – 100 000 osoba ima kronični virusni hepatitis B ili C; iako je Sabor još 2009. prihvatio Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa još uvijek nemamo nacionalni program!

Hepatitis A – bolest prljavih ruku

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo