Novosti

“Bicikliranje je teško, ali dijabetes nas nije spriječio da vozimo”

Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nekoliko tisuća Zagrepčana i turista na gradskim ulicama jučer oko 16 sati
dočekalo je 168 biciklista u finišu utrke Tour of Croatia duge 900
kilometara, koju su odvozili i članovi međunarodnog Tima Novonordisk –
prvog profesionalnog biciklističkog tima u kojem svi članovi imaju šećernu
bolest.

Riječje o sportašima kojima je dijagnosticiran dijabetes, no koji se bolesti odupiru upravo sportom te osvještavaju i educiraju druge oboljele da je upravo tjelesna aktivnost jedan od najboljih načina borbe protiv jedne od najčešćih bolesti suvremenog svijeta. U timu od osam biciklista koji su ove godine odvozili Tour of Croatia na cilj na Trg svetog Marka stigao je i David Lozano iz Barcelone.

Start je bio ključan

“Bio je težak dan jer je puhao vjetar pa je bilo teško prestizati. Start je odigrao ključnu ulogu jer su se pozicije najčešće čuvale ili nastojale očuvati”, kazao je Španjolac koji je u posljednjoj od šest etapa zauzeo dvadeseto mjesto. Dodao je da je utrka, kao i suparnici bila jako dobra i da su mu se najviše svidjele etape oko Plitvica i Splita te u samom
Zagrebu.

“Prošle godine ljetovao sam u Splitu i jako me se dojmio, kao i Dubrovnik. Prvi sam put u Zagrebu i grad mi se čini lijep koliko sam uspio vidjeti u vožnji, no planiram opet doći i na ljetovanje i utrku – kazao je Lozano. On, kao i preostalih sedam timskih suvozača ima dijagnosticiran dijabetes pa osim samog natjecanja oboljelima u Hrvatskoj, ali i širom svijeta šalje poruku.

“Cijeli naš tim želi poručiti osobama oboljelim od dijabetesa da unatočtomu mogu imati normalan život i nastaviti s aktivnostima. Bicikliranje je težak sport, no kao što vidimo sve se može kad se hoće”, kazao je Lozano.

Na Trgu svetog Marka građani i turisti na štandu Zagrebačkog dijabetičkog društva mjerili su i razinu šećera. Predsjednica društva Snježana Prgomet Andrić kazala je da su ovi sportaši najbolji pokazatelj da se osobe s dijabetesom mogu baviti sportom.
“Želimo s jedne strane pokazati da dijabetes nije prepreka za ostvarenje snova, ali i da je tjelovježba uz umjerenu prehranu najbolji način za prevenciju dijabetesa koji je posljednjih godina sve češća bolest” kazala je Prgomet Andrić.

Stjepan Bubalo/Večernji list

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo