Bisfenol A se stvara nakon plombiranja zuba!

zubi, zubar, stomatolog, stomatoloski pregled

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se koristi u proizvodnji širokog spektra predmeta kojima rukujemo svakodnevno: posuda za hranu i piće, elektronskih aparata, pa čak i medicinske opreme.

U posljednje vrijeme su mnoga istraživanja provedena kako bi se saznalo je li ova kemikalija štetna za zdravlje ili nije. Unatoč tome što ništa nije striktno dokazano, neki rezultati daju naslutiti kako je ona moguće povezana s muškom impotencijom, rakom, policističnim jajnicima, dijabetesom ili srčanim bolestima..

Stomatološke plombe ne sadrže BPA, no, mnoge sadrže sastojke koji se mogu pretvoriti u bisfenol A kada dođu u dodir sa slinom. Nakon upita jedne Amerikanke je li ova kemikalija sigurna u dječjim ustima, pedijatrica endokrinologinja dječje bolnice u Bostonu Abby Fleisch provela je detaljno istraživanje i došla do dva zaključka: BPA se zaista stvara u ustima nakon stavljanja određenih bijelih plombi (ustanovljen je u slini tri sata nakon stomatološke intervencije), međutim, nije sigurno predstavlja li zdravstveni problem.

Brisanje i ispiranje ustiju nakon zahvata značajno smanjuje kakav god rizik postoji zbog te kemikalije.

"Vjerujemo kako mnoge preventivne dobrobiti daleko prevažu nad rizikom. Sve dok stomatološka industrija ne stvori alternativni materijal, preporučujemo njihovo upotrebu", Fleisch je izjavila za portal WebMD.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!