Novosti

Blagotvoran učinak ekstrakta hmelja na simptome menopauze

Stoljećima se koristi u prehrambenoj industriji, a ima dokazano snažno fitoestrogeno djelovanje. Ekstrakt hmelja jedan od najučinkovitijih nehormonalnih supstituenata za olakšanje simptoma menopauze.

Zbog svojih estrogenih učinaka, primjena dodatka prehrani Menodea predstavlja novi terapeutski pristup u ublažavanju simptoma menopauze i postmenopauze koji se javljaju kao posljedica progresivnog pada razine hormona kod žena.

Biljka hmelj (Humulus lupulus L. – Cannabinaceae) koristi se stoljećima u prehrambenoj industriji, ponajviše u proizvodnji piva. Prva dokumentirana upotreba hmelja kod proizvodnje piva nađena je u spisima benediktinske opatice, skladateljice i vizionarke Saint Hildegard i Sibyl of the Rhine iz 9. stoljeća.

Poznati su dokumentirani zapisi koji navode da su beračice hmelja tijekom berbe patile od poremećaja menstrualnog ciklusa pa je ovaj fenomen doveo do pretpostavke da hmelj ima estrogeno djelovanje. U to vrijeme hmeljne kupke primjenjivane su kao tradicionalna terapija za više različitih ginekoloških poteškoća.

Milligan i suradnici su 1999. godine dokazali da je za estrogeni učinak hmelja odgovorna djelatna tvar prenilflavonoid, 8-prenilnaringenin (8-PN). Danas je također poznato da je hmelj bogat tvarima poput α-kiseline humulona i β-kiseline lupulona. Osim α- i β-kiselina, lupulinske žlijezde cvjetova hmelja izlučuju i prenilirane flavonoide koji uključuju i fitoestrogene spojeve koji pokazuju širok spektar bioloških aktivnosti, te imaju terapeutski potencijal kod ljudi.

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Očituje se brojnim vazomotornim smetnjama i psihičkim promjenama. Liječnici ženama za ublažavanje simptoma menopauze propisuju hormonsku nadomjesnu terapiju koja je prvi izbor liječenja. U posljednje vrijeme, žene u želji da smanje simptome menopauze posežu i za različitim biljnim pripravcima. Hmelj odnosno njegova djelatna tvar 8-prenilnaringenin (8-PN) postaje kvalitetna alternativa ostalim dostupnim terapijama za olakšanje simptoma menopauze.

Znanstvena istraživanja pokazala su da je 8-PN aktivna fitohormonalna tvar iz biljke hmelj jedan od najučinkovitijih nehormonalnih supstituenata za olakšanje vazomotornih simptoma menopauze. Klinička ispitivanja su do danas neosporno dokazala učinkovitost i sigurnost primjene biljke hmelj na simptome menopauze. Kao što je navedeno, djelatna tvar 8-prenilnaringenin (8-PN) pokazao se kao moćan fitoestrogen, pa je time postao tema većeg broja kliničkih istraživanja. Zbog svojih estrogenih učinaka, primjena dodatka prehrani Menodea kapsule predstavlja novi terapeutski pristup u ublažavanju simptoma menopauze i postmenopauze koji se javljaju kao posljedica progresivnog pada razine hormona kod žena.

Dodatak prehrani MenoDea kapsule sadrži ekstrakt hmelja standardiziran na 8-prenilnaringenin (8-PN). U svakoj kapsuli nalazi se jednaka koncentracija 8-prenilnaringenina te je svaka kapsula jednako djelotvorna. Primjena 8-prenilnaringenina (8-PN) u smanjenju simptoma menopauze klinički je detaljno ispitana te je dokazan pozitivan učinak na simptome menopauze.

Vrlo je zanimljiva budućnost djelatnih tvari hmelja jer je analiza Europske agencije za lijekove osim estrogenih učinaka postavila osnove za daljnja istraživanja te vrlo važne i ljekovite biljke te vjerujem da će uskoro biti proširene indikacije za primjenu dodataka prehrani na bazi hmelja.

Tvrtka Goldight2910 mi je dala povjerenje napraviti detaljnu analizu postojećih kliničkih ispitivanja i dokaza o učinkovitosti i sigurnosti hmelja. Da bi se za ovu biljku sadržanu u dodatku prehrani moglo tvrditi da je učinkovita i sigurna, njezina djelatna tvar je morala biti analizirana i odobrena od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) te Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva. Povjerenstvo za biljne lijekove (Committee on Herbal Medicinal Products – HMPC) Europske agencije za lijekove (EMA) 2014. godine objavilo je detaljnu analizu farmakodinamike i farmakokinetike djelatnih tvari hmelja kao i cjelokupni znanstveni rad o njegovoj učinkovitosti i sigurnosti. Nakon te analize 2016. godine objavljen je niz kliničkih ispitivanja koja su potvrdila znanstvene zaključke Europskog Povjerenstva. Stručnom Povjerenstvu Ministarstva zdravstva bilo je potrebno predočiti sva nova saznanja o učinkovitosti i sigurnosti djelatne tvari hmelja. Odnosno, bilo je potrebno predočiti sva nova klinička ispitivanja koja su do danas objavljena. Nakon analize dokumentacije i kliničkih dokaza Povjerenstvo odobrava određenu tvrdnju i izdaje odobrenje za stavljanje proizvoda na tržištu Republike Hrvatske. Označavanje proizvoda tada smije sadržavati određenu tvrdnju o učinkovitosti djelatne tvar ili spoja koji sadrži.

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva je za dodatak prehrani Menodea kapsule odobrilo tvrdnju: „Hmelj doprinosi smanjenju simptoma menopauze“.

Spomenuto je da je fitoestrogen odgovoran za estrogeno djelovanje cvjetova hmelja. Izdvojen je i identificiran kao prenilirani flavanon, 8-prenilnaringenin (8-PN). Pokazalo se da je estrogena aktivnost znatno veća od fitoestrogena poput kumestrola (prisutnog u crvenoj djetelini) i genisteina i daidzeina (prisutnog u soji). Estrogenost je detaljno ispitana od strane mnogih neovisnih istraživačkih skupina širom svijeta. 8-prenilnaringenin (8-PN) djeluje putem mehanizama posredovanih receptorima estrogena koji se vežu za izoformu receptora estrogena (ERα i ERP). Za razliku od većine poznatih fitoestrogena, 8-prenilnaringenin (8-PN) je selektivan za estrogenski receptor-α i kao takav oponaša učinke endogenog 17β-estradiola.

8-prenilnaringenin (8-PN) pripada skupini fitoestrogena biljnih spojeva, koji zbog strukturne sličnosti s ženskim spolnim hormonom estrogenom imaju učinke koji nalikuju estrogenim učincima.

Fitoestrogeni su opći pojam za spojeve različitih struktura, koji potječu iz biljnih izvora i oponašaju ili moduliraju djelovanje estrogenih hormona, zbog njihove sposobnosti interakcije s estrogenim receptorima (ER). Osim ER-aktivirajućeg puta, fitoestrogeni mogu pokazati svoje djelovanje i preko ne-genskih mehanizama, interakcijama s receptorima stanične površine ili epigenetskim mehanizmima. S gledišta kemijskih struktura, „biljni estrogeni“, fitoestrogeni, sadrže izoflavone, lignane i kumestane.

Ispitivanja toksičnosti s jednom dozom, kao i ispitivanja genotoksičnosti, pokazala su da je ekstrakt hmelja siguran u svim ispitivanim koncentracijama. Nisu primijećeni štetni učinci u dozama do 1000 puta većim od predviđene doze za klinička ispitivanja. Ispitivanja toksičnosti estrogenih aktivnih sastojaka ekstrakta hmelja (8-PN) provedena su tijekom dva tjedna, a također i tri mjeseca, što ukazuje da je 8-PN imao vrlo slične, ali blaže učinke od 17β-estradiola na sve testirane estrogene parametre. Procjena sigurnosti hmelja i pripravaka od hmelja se temelji na nizu kliničkih ispitivanja i na opsežnoj primjeni na ljudima, koja ukazuju na to da su ekstrakti hmelja sigurni farmaceutski pripravci.

Tekst: Damir Sokač, mr. pharm., MBA 

Više informacija pronađite na: https://goldlight2910.hr/

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo