Bole vas zglobovi? Stručnjaci dali preporuke za bolesnike s osteoartritisom - Ordinacija.hr

Novosti

Bole vas zglobovi? Stručnjaci dali preporuke za bolesnike s osteoartritisom

Osteoartritis je bolest zglobova koja pogađa gotovo svaku drugu osobu stariju od 55 godina te se smatra vodećim uzročnikom invaliditeta u starijoj populaciji.

Pojednostavljeno rečeno, osteoartritis je bolest pohabane hrskavice zgloba. Najčešće su to koljena, šake, kukovi i kralježnica, no bolest može zahvatiti bilo koji zglob na tijelu. Simptomi osteoartritisa poput bolova, oticanja, zvučnih senzacija poput škripanja te zakočenosti i otežane pokretljivosti, dramatično narušavaju kvalitetu života oboljelih. Mnogi bolesnici toleriraju ove simptome jer pogrešno smatraju da je otežano kretanje uz prisustvo boli neizbježna posljedica starenja.

Na temu novosti u liječenju osteoartritisa održan je nedavno i stručni skup savjetodavnog karaktera (Advisory board) koji je okupio eminentne domaće stručnjake iz područja reumatologije. Na skupu je bilo riječi o najnovijim preporukama europskih krovnih tijela za liječenje ove bolesti, a doneseni su i važni zaključci o važnosti rane dijagnoze, čimbenicima rizika i simptomima te najnovijim znanstvenim spoznajama u liječenju i usporavanju progresije bolesti.

Važnost rane dijagnoze

Osteoartritis je kronična degenerativna bolesti od koje starije osobe ne samo da boluju već uistinu pate! S liječenjem osteoartritisa važno je zato početi u ranoj fazi jer neliječena bolest dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti i kondicije, bolova koji ometaju san, umora, depresije i opće onesposobljenosti. Dobra je vijest pritom da se ranom dijagnozom bolest jednostavnije i učinkovitije liječi.

Čimbenici rizika i simptomi

Simptomi osteoartritisa razvijaju se postepeno tijekom 10 do15 godina, a pojava prvih znakova bolesti događa se u dobi od 55 godina pa i ranije. To znači da bolesnici sa blažim ili težim simptomima osteoartritisa žive i dulje od 20 godina!

Osim dobi, drugi čimbenici rizika su ozljede zglobova, pretilost i oslabljena funkcija mišića.

Stručnjaci naglašavaju da su kretanje i regulacija tjelesne težine neophodni i presudni za zdravlje i vitalnost u starijoj dobi. Ova bolest smanjuje kvalitetu života i produktivnost te povećava smrtnost pa kao takva predstavlja veliko i vrlo značajno individualno i društveno opterećenje.

Zbog svega navedenog kontinuirano se ulažu ogromni napori u razvoj učinkovitijih tretmana i lijekova s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice i saniranja simptoma.

Lijek koji suzbija bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Prema smjernicama Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa, terapija u ranoj fazi vrši se lijekovima poput kristaličnog glukozaminsulfata koji osim što djeluje kao analgetik može usporiti napredovanja bolesti!

Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa ESCEO 2016. godine donijelo je preporuke i smjernice za liječenje osteoartritisa koje kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena također preporučaju kontinuiranu primjenu simptomatskih sporodjelujućih lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola.

Kliničke su studije dokazale da ova supstanca snažnije suzbija bol od paracetamola te jednako dobro kao nesteroidni antireumatici. Zbog toga se smatra jedinim glukozaminom koji treba propisati u prvoj liniji liječenja osteoartritisa.

Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin važno je znati da je jedino kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem.

Ostale terapijske metode u liječenju osteoartritisa uključuju primjenu glukokortikoida ili hijalurona koji se apliciraju direktno u zglob. Za bolesnike koji nemaju zadovoljavajući učinak na prethodna liječenja preporuka je primjena slabih ili jakih opioidnih analgetika te duloksetina te, kao krajnja mjera, i kirurško liječenje.

Kristalični glukozaminsulfat dostupan je bez recepta u svim ljekarnama pod nazivom Arthryl®.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA.

 

Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo