Bolesti srca uzrokuju 50% smrti u Hrvatskoj - Ordinacija.hr

Novosti

Bolesti srca uzrokuju 50% smrti u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

Među preminulim građanima prošle godine, gotovo polovica je preminula od bolesti srca.

Zastrašujući podatak još je više strašan s obzirom na to da smo mogli velik dio prevenirati i spriječiti. U Hrvatskoj 50% smrtnih slučajeva, što je oko 25.000 ljudi godišnje uzrokovano je kardiovaskularnim bolestima. Svake godine gubimo populaciju jednoga manjega grada u Hrvatskoj. Važno je naglasiti da to nisu bolesti koje pretežito zahvaćaju stare ili vrlo stare dobne skupine, već u velikoj mjeri i osobe srednje, ali i mlađe životne dobi. Navedeni podaci svrstavaju bolesti srca i krvnih žila u vodeći uzrok smrtnosti u našoj zemlji.

Tjelesna aktivnost i zdravlje naziv je međunarodne konferencije koja se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović po prvi puta održava 9. do 10. travnja 2016. godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Glavna tema konferencije je Tjelesna aktivnost i krvožilne bolesti, odnosno prevencija i sprječavanje nastanka kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzrok smrti u svijetu.

Ugledni gosti predavači na konferenciji će govoriti o važnosti prevencije krvožilnih bolesti tjelesnom aktivnošću te promjenom prehrambenih navika koje su posljedica užurbane i stresne svakodnevice. Naime, istraživanja ukazuju da se promjenom načina prehrane i povećanjem tjelesne aktivnosti vrlo uspješno može utjecati na čak 80% bolesti srca zbog čega je pokrenut i program Čuvari srca. Program je potaknut činjenicom da je Hrvatska, prema najnovijim podacima, nažalost još uvijek zemlja visokoga kardiovaskularnog rizika, za razliku od velikog broja ostalih zemalja Europe.

Tijekom konferencije, održati će se i tribina na kojoj će se zainteresirani detaljnije upoznati s radom Čuvara srca. Na kraju je potrebno spomenuti kako će konferencija biti bodovana od strane Hrvatske liječničke komore.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo