Novosti

“Budućnost je sada” potiče raspravu o prilikama i mogućnostima na tržištu

Jedan od govornika bit će Sani Pogorilić, direktor Udruge inovativnih farmaceutskih kompanija (IFI) s kojim smo razgovarali o trendovima u zdravstvenoj i farmaceutskoj industriji.

Na I. regionalnoj konferenciji digitalne medicine pod nazivom “Budućnost je sada” govorit će se o suradnji zdravstvenog, farmaceutskog i IT sustava. Konferencija u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i HIT konferencije, koja se održava 15. travnja u zagrebačkom Hypo centru, potaknut će raspravu o mogućnostima i prilikama na tržištu

Trendovi u zdravstvenoj i farmaceutskoj industriji 

Span, vodeća hrvatska softverska tvrtka u pružanju profesionalnih usluga projektiranja i izgradnje informacijskih sustava te tehničke podrške za korisnike primjer je tvrtke koja može odlično iskoristiti sredstva iz europskih fondova. Mogućnosti koje nudi Spanova digitalna transformacija mogu se iskoristiti i u zdravstvenom sustavu o čemu će biti riječ i na konferenciji “Budućnost je sada“.

Jedan od govornika bit će Sani Pogorilić, direktor Udruge inovativnih farmaceutskih kompanija (IFI) s kojim smo razgovarali o trendovima u zdravstvenoj i farmaceutskoj industriji.

Koji su izazovi s kojima će se zdravstveni sustav suočiti?

Imat ćemo veću i stariju populaciju s rastućim zdravstvenim potrebama i ukoliko se zdravstveni sustavi ne prilagode demografskim promjenama, procjenjuje se da će se trošak udvostručiti.

Koje se promjene moraju uvesti u zdravstveni sustav da bi se prilagodio trendovima?

Umjesto da se fokus stavlja na smanjenje troškova, trebalo bi se težiti maksimizaciji vrijednosti, odnosno dobivanju najboljeg ishoda iz utrošenih sredstava. Upravo je zato pokrenut program „Big Data for Better Outcomes“. Cilj je promijeniti uobičajene načine liječenja te doprinijeti održivosti zdravstvenih sustava.

Kako je program nastao?

Radi se o projektu koji je pokrenula Inovativna medicinska inicijativa (IMI), najveće javno-privatno partnerstvo u svijetu između Europske unije i farmaceutske industrije. Ima proračun veći od pet milijardi eura, a uključuje i sudjelovanje IT industrije koja ima važnu ulogu u novom načinu prikupljanja i analize podataka.

Koji je cilj projekta?

Podaci su zlato ovog stoljeća i njihovom sustavnom analizom mogu se povećati vrijednosti zdravstvene usluge. Cilj projekta je identificirati, skupiti, povezati i analizirati podatke te promijeniti načine liječenja nabolje.

Koje su promjene za pacijente?

Možemo povećati kvalitetu skrbi ako poštedimo pacijente nepotrebnih ili neučinkovitih terapijskih postupaka ili operacija, pretraga, nuspojava.

Više informacija o konferenciji potražite na web stranici konferencije ili putem twitter kanala (@HIT konferencija). 

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo