Novosti

Centar za rehabilitaciju Zagreb obilježava 70 godina rada

Centar za rehabilitaciju Zagreb, ustanova je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja skrbi o djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama.

Centar za rehabilitaciju Zagreb, jedan je od vodećih u Hrvatskoj, a svoj status postigao je velikim angažmanom stručnih i drugih radnika i ulaganjem u razvoj programa i brigu o korisnicima.

Centar je uvijek bio prvi u uvođenju inovativnih pristupa s kojima je bio ispred svog vremena. Uspostavio je programe izvaninstitucijske skrbi polazeći od ideje da je najbolja skrb ona koja pomaže čovjeku da raste, razvija se i živi u obiteljskom okružju uključen u lokalnu zajednicu i na način da se samom korisniku, roditeljima i skrbnicima pruži potrebna podrška kojom se osigurava zadovoljenje svih potreba i poštivanje prava. Cilj rada je uključenost naših korisnika u aktivnosti zajednice kao punopravnih članova društva, istaknula je ravnateljica Ružica Stipčić, dipl. def.

Povijest rada centra za rehabilitaciju 

Prema riječima ravnateljice Stipčić, Centar je počeo djelovati u samostanu časnih sestara „ Antunovac“ u Maksimirskoj ulici. Tijekom godina mijenjao se naziv Centra i prostori u kojima se radilo. 1958. Ustanova seli u Nazorovu ulicu kao „Zavod za duševno zaostalu djecu“ koji se 1967. mijenja u „Specijalni zavod za rehabilitaciju djece“ a deset godina kasnije u „Centar za socijalizaciju“. Od 1987. djeluje kao „Centar za rehabilitaciju Zagreb“.

Dosadašnji oblici institucionalne skrbi zamijenili su se organiziranim stanovanjem. Time se je omogućilo uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu, poticanje stvaranja trajnih međuljudskih odnosa i prirodnog kruga podrške koji su odgovor na neke od osnovnih životnih potreba kao što su potreba za ljubavlju i pripadanjem i potreba za poštovanjem i samopoštovanjem.

Na taj način razvija se samoodređenje, osobna autonomija i stil života. Uz potrebnu podršku sudjeluje se u aktivnostima svakodnevnog života te doprinosi cjelokupnoj zajednici. Život u zajednici i socijalna uključenost razvijaju svijest i spoznaje o osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim mogućnostima i potrebama, podižu razinu tolerancije te omogućuju stjecanje pozitivnih iskustva i uklanjanje predrasuda u društvu, ističe ravnateljica Stičić.

Programi se provode na mnogo lokacija u gradu Zagrebu obzirom na kronološku dob korisnika i vrstu usluge. Uz korisnike i roditelje/skrbnike kao partnere zajednički kreiramo program za svakog pojedinca. Primjenjuje se socijalni model skrbi utemeljen na promicanju ljudskih prava i osiguravanja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom i temelji se na inkluzivnom pristupu koji podrazumijeva da svatko na svoj način može pridonijeti društvu i da mu, prije svega, pripada.

Vrijedni tim stručnjaka svakodnevno doprinosi svojim stručnim znanjima kako bi kvaliteta usluga koje pružamo našim korisnicima bila iz godine u godinu sve bolja , što dodatno 70-uobljetnicu Centra za rehabilitaciju Zagreb čini vrijednom pažnje, istaknula je ravnateljica Ružica Stipčić .

Dubravka Šimunović

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo